mandag 30. april 2018

Alt som forkorter livet

Like før jeg skulle pakke kofferten for å reise til Dublin, snublet jeg tilfeldigvis over en artikkel på nettet som fortalte at dersom du drikker over et visst antall alkoholenheter i uka, vil det forkorte livet ditt. Til tross for at jeg sto foran en uke jeg visste ville inneholde langt flere alkoholenheter enn anbefalt, tok jeg det med knusende ro. Jeg er blitt så vant til alle disse rådene om hva som forkorter og hva som forlenger livet, der målet ser ut til at vi alle skal leve lange, gledesløse liv. Hvis det nå er sånn at jeg forkortet livet mitt med å sitte på pub i Dublin, kose meg med godt øl og god musikk og føle at livet for øyeblikket var helt fint, da var det virkelig verdt det. På den annen side, kan det ikke være sånn at gleden over å oppleve noe som er morsomt og hyggelig, er så positivt for helsa at det i stor grad veier opp for det som måtte være usunt? Uansett, som livet mitt er nå, er det langt viktigere å samle på gode øyeblikk, og ha noe godt å tenke tilbake på når livet er vanskelig, noe det dessverre altfor ofte er, enn å være opptatt av å forlenge livet mest mulig.

Det er farlig å leve, og det er mye man må seg passe for. Jeg tok et søk på «forkorte livet», og her er noe av det jeg fant: Traumatisk oppvekst forkorter livet. Her er jobbene som forkorter livet, med undertittel En stressende jobb uten innflytelse kan øke risikoen for å dø tidlig. Dette er jo noe jeg absolutt har erfaring med. Jeg har opplevd utrolig mye stress og mangel på kontroll over egen arbeidsdag, og kan skrive under på at det er noe som sliter på helsa, både psykisk og fysisk. Dette har sikkert forkortet livet mitt temmelig mye, derfor synes jeg det er helt greit å forkorte det ytterligere med noe som faktisk er hyggelig. Nok om det, her er mer som forkorter livet: Mye melk kan forkorte livet ditt. Mye tid foran skjermen forkorter livet ditt. Oksidativt stress forkorter livet. Nå vet jeg sant å si ikke helt hva oksidativt stress er, men det høres unektelig veldig farlig ut. Snus kan forkorte livet. Sitting dreper! Fedme gir kortere liv. Svevestøv forkorter livet til Oslo-borgere. Og til slutt, noe som viser at man må passe seg for å ha det for morsomt: Latter kan forkorte livet.

Det som er sikkert, er at jeg følte meg i friskere og gladere den uka i Dublin, enn det jeg har gjort på lenge. Det er greit nok at man ikke skal leve altfor usunt, men hvis det blir sånn at man må ofre all form for glede og livsutfoldelse på helsens alter, da har det gått for langt. Livet skal være litt moro også, selv om det ser ut til at det nå er blitt farlig å le. Da tror jeg at foretrekker å leve en smule farlig. Nå er det jo sånn selv om man holder seg unna både latter og annet livsforkortende, så lever man uansett ikke evig. For min egen del håper jeg at min siste tanke vil være at det var et liv verdt å leve, tross alt. Nå har jeg inntrykk av at det å være sykelig opptatt av helse, handler mye om fasade, at det er en del av det å være vellykket. Og hvis noen heller ønsker at deres siste tanke skal være at jeg hadde i hvert fall fasaden i orden, så dem om det.

8 kommentarer:

 1. Ja, vi får håpe det blir vår siste tanke: At livet var verd å leve, tross alt.

  Ellers, lytt til denne:

  https://www.youtube.com/watch?v=Keqi1aS_pLA

  SvarSlett
  Svar
  1. Ganske treffende tekst du lenket til der.

   Jeg har lest om folk som er så opptatt av helsa ta de blir syke av det, det kan jo ikke være bra.

   Slett
  2. Hei, artig snutt det der.

   Men navnet, Algebra Suicide, var kanskje en varslet katastrofe, for sangerinna tok livet sitt.

   At latter kan forkorte livet, var nytt for meg, og jeg velger å bla forbi en sånn overskrift... Har jeg ledd mye en kveld, sover jeg bedre enn ellers. Ikke at jeg bruker å sove dårlig, men søvnen virker dypere. Helse i hvert latterhikst, kanskje.

   Man skylder seg selv å søke mot det positive. Det er så mye i livet som trekker oss ned mens det leves, og til syvende og sist gjør livet kål på oss. Så kos deg med god samvittighet mens du kan!

   Mvh
   Borgeren

   Slett
  3. Navnet kan tyde på at det var et planlagt selvmord.

   Det er rart med alt dette som er så farlig. Noen ganger er det sunt den ene uka, og farlig uka etter. Mener å ha lest at kaffe både er livsfarlig og veldig sunt. Rødvin har også vært sunt, men så er plutselig all alkohol kjempefarlig.

   Slett
  4. Det skrives at rødvin kan forebygge kreft, hjertesykdom og diabetes, bremse aldringsprosessen i hjernen, senke blodtrykket og redusere risikoen for astma... Alt dette fant jeg på nettet.

   Men de positive resultatene mot kreft stammer fra forsøk der flavonoider sprøytes direkte inn i cellene, og det skjer ikke når vinen drikkes... Men rødvin motvirker karies, så da er den vel bra for tennene da!

   Uansett, hvis det er rødvin man liker, er det trolig mest fornuftig å drikke den nettopp av den grunn - fordi man liker rødvin.

   Jeg hørte mye på Algebra Suicide på 80-tallet. Bruken av Lydias stemme mot bakgrunnsmusikk fascinerer meg fremdeles. Også sangen deres om døden:

   https://www.youtube.com/watch?v=HMX5om0hKWc

   Særlig denne setningen: "Yep! you're all going, every last one of you!" Noe vi bør ta til oss iblant, at tiden vår er bare til låns.

   Slett
  5. Jeg tror det at man tenker over at man faktisk skal dø, kanskje fører til at man lever litt mer. Det får deg til å tenke litt over hva det er som er viktig i livet. Jeg har inntrykk av at det er en del som ser på døden som konsekvens av usunn livsstil, i hvert fall hvis døden inntreffer før man har fylt 105.

   Det kan være at rødvin er bra for tennene, nå drikker jeg så veldig mye av det, men tydeligvis tilstrekkelig, jeg har akkurat vært og sjekket tennene, og der var det null hull.

   Slett
  6. Gratulerer med null hull, virkelig. Jeg opplevde tenner som knakk, de var sårbare etter en type regulering som nå er forbudt. Så kom - helt bokstavelig - tidens tann i tillegg, aldersslitasjen.

   Enda bra at implantater var en mulighet, men det følger store utlegg med.

   Etter at min mor var død, hørte jeg mye på sangen "Om lidt" (Snart) av Kim Larsen. Ikke bare fordi min mor likte den, men jeg synes den bedre enn noen annen sang jeg har hørt, får frem at vi lever på lånt tid.

   Min mor levde selv livet sitt så dumt, som om hun ikke kunne lære av feiltrinn.

   Snart blir her stille.
   Snart er det forbi.
   Fikk du sett det du ville?
   Fikk du hørt din melodi?
   Forlatt og alene danser sirkusprinsessen rundt -
   går i stå på sin line i et sanseløst sekund.
   Snart, snart er vi borte.
   Vi ses kanskje igjen.

   https://www.youtube.com/watch?v=zubyCLy7u6Q

   Slett
  7. Tannlege er veldig dyrt, om jeg slapp billig unna denne gang, så hadde jeg en ganske kostbar runde for et par siden. To kroner, og på den ene var det ekstra dyrt grunnarbeid i tillegg. Det burde ha vært slik at man fikk dekket noe av utgiftene.

   Ja, vi lever på lånt tid. Jeg synes det er bedre å prøve å få noe av livet mens man ennå noenlunde frisk og rask, enn å være overdrevent opptatt av å leve så lenge som mulig.

   Slett

Bloggen er åpen for anonyme kommentarer, men jeg ser helst at du kommenterer med et navn, det behøver ikke være ditt eget. Da velger du navn/nettadresse, det er ikke nødvendig med nettadresse. Dersom flere anonyme kommenterer under samme bloggpost kan det bli ganske kaotisk og vanskelig å skjønne hvem som er hvem.