mandag 5. november 2012

Hvordan skrive flotte brev ved hjelp av svadagenerator

For en tid siden oppdaget jeg at det finnes en svadagenerator på nettet. Dette er jo særdeles gledelig for oss lavt utdannede som på grunn av vår manglende utdanning ikke behersker språket så godt, ifølge dem som har greie på det kan vi knapt nok uttrykke oss i det hele tatt. Og det må nok innrømmes,  når det gjelder svada føler jeg at jeg ikke er helt på høyden. Men med hjelp av svadageneratoren er det nå mulig for oss alle å framstå som drevne byråkrater, med setninger som er totalt uforståelige. Dette kan jo komme til nytte. Jeg har tenkt at dersom jeg skulle være så uheldig å havne i NAV-mølla igjen, skal jeg benytte meg av svadageneratoren når jeg skriver til dem. Da gjør jeg det slik at jeg putter inn en setning med svada mellom hver setning tenkt ut i eget hode. Resultatet blir ganske sikkert imponerende, her er et eksempel på hvordan et slikt brev vil kunne bli:

Jeg sendte en søknad om dagpenger for fire måneder siden, men har foreløpig ikke mottatt noe svar. Vedrørende en gjeldende avklaring innhentes instrumentet hva angår behovene. Etter fire uker prøvde jeg å ringe dere, men enten var det ingen som tok telefonen eller den jeg snakket med visste ingenting om saken. Med tanke på en betydelig ressursbruk identifiseres fokus i forhold til ressurssituasjonen. Omsider fikk jeg kontakt med en person som heter Tom Skallerud, ifølge Skallerud er det mulig at papirene forsvant en dag dere hadde gått tom for toalettpapir. Sett på bakgrunn av en kostnadseffektiv kvalitetssikring realiseres erfaringsutvekslingen i relasjon til evalueringen. Skallerud sa at på grunn av svikt i rutinene når det gjelder innkjøp av toalettpapir hadde man som en nødløsning gjort bruk av innkomne papirer til det formålet. I forhold til en resultatorientert mobilitet spores oppfølgingen i relasjon til føringene.  Jeg fikk derfor beskjed om å sende en ny søknad. Gitt en optimal effekt utvides økningen i forlengelsen av vesentligheten.
Jeg gjorde som jeg hadde fått beskjed om, sendte en ny søknad. Sammenholdt med en særlig oppgaveløsning styrkes oppfølgingen i relasjon til verdiene. Etter flere uker uten svar prøvde jeg å kontakte dere både på e-post og telefon, uten resultat. Under henvisning til en vesentlig tidshorisont stimuleres kriteriene på tvers av forholdene. Jeg møtte da opp på kontoret deres og fikk etter flere timers venting snakke med en person som heter Silia Imbe. Avhengig av en løpende avklaring konkretiseres kriteriene i forhold til tilgjengeliggjøringen.  Imbe mente papirene antagelig hadde blitt tatt med da dere reiste på et seminar i Las Vegas og at de hadde blitt borte underveis. Uten hensyn til en særlig treffsikkerhet spores informasjonsflyten i relasjon til egenarten. Jeg fikk beskjed om å sende en ny søknad. På grunn av en sømløs tidshorisont tilgjengeliggjøres strategien parallelt med evalueringen.
Jeg sendte nok en søknad, men har fremdeles ikke fått noe svar. Grunnet en løpende overveielse identifiseres tilstedeværelsen innenfor konsekvensaspektet. Jeg har ringt, sendt mailer og møtt opp i egen person, men ingen later til å ha sett søknaden. I betraktning av en betydelig avveining balanseres strategien med henblikk på realitetsorienteringen. Jeg har blitt fortalt at siste søknad muligens er blitt kastet ved en feiltagelse og fått beskjed om å sende en ny. Sammenholdt med en proaktiv ressursbruk iverksettes risikofaktorene som en følge av en samlet vurdering. Det har jeg nå gjort og jeg håper på et snarlig svar. I og med en vesentlig oppgaveløsning kommuniseres fokus innenfor rammen av løsningen.

Flott, ikke sant? Dette brevet ble ikke helt ulikt noen av dem jeg mottok fra daværende Aetat, den gangen jeg sloss med dem i håp om å komme over i levelig jobb. Særlig de brevene der svaret var nei, var stappfulle av meningsløs svada, gjerne med henvisninger til hundre og ørten paragrafer i tillegg, for virkelig å vise at man hadde retten på sin side. Det var synd jeg ikke hadde tilgang til svadageneratoren den gang, da kunne jeg ha tatt igjen med samme mynt, eller rettere sagt samme svada. 

22 kommentarer:

 1. Nå fikk jeg meg en god latter her jeg sitter og prøver å psyke meg opp (eller ned) til å søke jobber, samt registrere meg hos NAV.....selv om jeg inderlig håper jeg snart er i (en levelig)jobb, må jeg vel bare stupe i det. Om det nå varer bare en uke til jeg er i jobb igjen (ønske, håpe, be..) er det likevel litt dumt å frasi seg penger man faktisk har rett på den uka.......Har du en levelig jobb om dagen Laila? Du behøver ikke svare :) Jeg har jo ikke noe med det. Nei ....intervjuet denne uka håper jeg er noe bra og levelig...som jeg får selvsagt. Men sånn har jeg tenkt mange ganger.....jeg får pugge litt fra Svadadetektoren før jeg går så lurer jeg dem kanskje til å tro at jeg er så intelligent at de faktisk ikke forstår meg - hehe.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jobbsøking, NAV, det er noe man blir sliten av. Dersom jeg havner hos NAV igjen overveier jeg seriøst å bruke svadageneratoren. En bekjent fortalte meg om ei dame som var i klørne til NAV og hadde mottatt et forferdelig brev som blant annet inneholdt massevis av henvisninger til diverse paragrafer. Nå var denne dama gift med en advokat, han hadde sett på det og sagt at det ikke hang på greip i det hele tatt. Navfolket hadde rett og slett ikke peiling.

   Når det gjelder jobb så er det ugreit.

   Slett
  2. "Nasjonal plattform for ledelse i helseforetak" er på 48 sider og datert 1. mai 2012, utført på oppdrag av helsedepartementet. Tusen ledere i norske helseforetak har bidratt, og man ender opp med setninger som:

   "Samarbeidsorientert er et lederskap som svarer opp viktige elementer i utfordringsbildet og kan forstås som en utdyping av hva som ligger i å være helhetstenkende og ansvarlig."

   På norsk er det ingenting som heter "å svare opp". Kanskje det menes "et lederskap som registrerer viktige elementer"? Her må man gjette ut fra hva som eventuelt gir mening - og dette skal være en "nasjonal plattform"??

   Hva som menes med "utfordringsbildet" er også uklart. Ordet "problembildet" finnes i norsk, eller man kan gjøre det enkelt og snakke om "vanskene".

   Enda et sitat: "I overgangen mot lederkrav tegnes et bilde av ledere som greier å engasjere fagfolk i kontinuerlig forbedringsarbeid."

   Kanskje ovenstående skal oversettes til: "Det må kunne kreves av ledere at de greier å engasjere fagfolk i fortløpende forbedring av helsevesenet."

   Foreløpig bør helsevesenet forbedre norsken. :-)

   Slett
  3. På sidene til Språkrådet finnes også en helseadministrativ svadagenerator, jeg vil tro det er den de har brukt her.

   Slett
 2. Skjønner....kanskje NAV bruker Svadageneratoren?! Eller at det rett og slett er de som har funnet den opp? Skulle ikke forundre meg :O

  Slitsomt ja.....og det er liksom ikke første gangen jeg styrer med dette heller for å si det sånn.....håper det blir den siste........orker det ikke så veldig mye mer veit jeg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg vil tro NAV har sin egen svadagenerator. Den jeg har brukt her er det Språkrådet som står bak. De reklamerer for den på følgende måte:
   Sliter du med skrivingen? Strekker ikke ordene til? Nå er det hjelp å få. Med Språkrådets svadagenerator kan du lage fiks ferdige setninger som er fullt på høyde med det beste innenfor statlig prosa.
   Innholdet er allerede ferdigtygd. Tidstypiske ord og uttrykk sørger for at formen passer. Taler, stortingsmeldinger, notater eller strategidokumenter? Ikke noe problem! La svadageneratoren gjøre jobben for deg.

   Det finnes også en helseadministrativ svadagenerator, følgende setning er fra den: I henhold til en tiltagende kvalitetssikring konkretiseres HR-direktørens beslutning på samme måte som IA-arbeidet.

   Jobbsøking blir bare mer og mer slitsomt for hver gang, tror det er vanskelig å forstå for dem som har en trygg og jobb.

   Slett
  2. Det er umulig å forstå for dem som aldri har vært borti det - evt. bare har vært borti at de ikke fikk sommerjobb en gang på 80-tallet.
   Nå har jeg i alle fall registrert meg, penger får jeg søke om siden....og satse alt på at jeg slipper det og snart kan melde meg ut av NAV igjen for å si det sånn. Alternativt hvis jeg virkelig MÅ ha med dem å gjøre at jeg får en fornuftig saksbehandler som faktisk forstår litt - og ikke snakker som svadageneratoren.

   Slett
  3. Hvis du skulle være så uheldig at du kommer ut for en svada-saksbehandler får du svare på samme måte. Jeg har mange ganger lurt på om NAV kurser sine ansatte i hersketeknikker. F eks slike som later som de ikke hører hva du sier eller misforstår med vilje, var borti en som vekslet mellom de to variantene.

   Slett
 3. Du skriver så utrolig godt, og jeg har humret meg igjennom. Joda, jeg har mottatt endel slike brev fra Nav, med høyt svada-innhold, men nå kan jeg jo bruke svadageneratoren, og det meste av kommunikasjon vil løse seg, vil jeg tro, eller håpe på....??
  Synd jobb er ugreit for tiden Laila, men jeg heier på deg, og ønsker deg en god uke :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg hadde det ganske morsomt mens jeg skrev den. Dersom jeg er nødt til å melde meg på NAV igjen har jeg faktisk tenkt å bruke svadageneratoren.
   Jobb er stort sett alltid ugreit, jeg burde være vant til det, men merker at det sliter stadig mer.
   Uansett er det fint å ha hyggelige folk som kommer innom og kommenterer her på bloggen, ønsker deg en riktig god uke!

   Slett
 4. Må tilstå at jeg aldri har truffet noen av min generasjon som ikke har måttet på jobbsøking, eller som ikke har opplevd dette som ugreit. Støtte nylig på en trivelig eks-kollega, som fortalte at til neste år ryker nok jobben hennes på sykehus, grunnet offentlige innsparinger. Interessant å tenke på at viktige jobber legges ned, hvordan kan det mangle penger når vi har disse oppskrytte olje-millionene?

  Kronikk av psykolog Katharine Williams som påpeker at Nav bryter ned folks restarbeidsevne: "Nav synes å være mer rettet mot å sikre at ingen får mer penger enn de har krav på, enn å bistå mennesker i en vanskelig livssituasjon. Du skal ha pågangsmot for å gå i en argumentasjon med en Nav-konsulent, en autoritetsfigur med reell makt."

  http://www.dagbladet.no/2012/10/14/kultur/debatt/kronikk/nav/arbeidslinja/23867659/

  Hør på det teite svaret fra Navs tjenestedirektør Bjørn Gudbjørgsrud: "Vi produserer ikke pølser, men mennesker. Det er litt mer krevende."

  Er Gudbjørgsrud egentlig riktig klok, eller kan han ikke norsk? Nav "produserer" ikke mennesker, det er det bare gravide kvinner som gjør. Derimot er Nav ment å skulle hjelpe folk til overlevelse, noe han tydeligvis ikke har fått med seg. Ja, da er han jo den tjenestedirektøren Nav ønsker seg, klart det. :-)

  http://www.frifagbevegelse.no/nyhetsbrev/article6321006.ece

  Lykke til, Laila!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så NAV har begynt å produsere mennesker? Det er helt ufattelig at det går an å si noe så totalt idiotisk. Jeg fatter heller ikke at NAV kan fortsette å rote bort papirer slik de gjør. Man driver da ikke og somler bort papirer på tilsvarende måte på andre arbeidsplasser. Også i Ateats tid rotet de bort papirer, på kurset jeg gikk for en del år siden var det i hvert fall to av de andre deltakerne som opplevde at papirene deres forsvant.

   Jeg synes det har vært tøft nok å være arbeidsledig, det må være mye verre for folk som havner i NAV-systemet på grunn av psykiske problemer. Husker den skrekkelige personen jeg måtte prate med da jeg skulle levere noen papirer, man skal være rimelig "tøff i trynet" for å takle slike og det er det ikke sikkert man er når man sliter psykisk.

   Slett
  2. Vi får si det slik: Med Gudbjørgsrud profilerer Nav seg med enda en overbetalt undermåler! :-)

   Slett
  3. Så enig! Godt for slike som ham at vi har NAV, er ikke sikkert han hadde greid å gjøre en tilsvarende karriere andre steder.

   Slett
 5. Hei - nå ser det faktisk ut som jeg klarer å lure meg unna NAV denne gangen også.........just sayin'

  SvarSlett
 6. Ja vi får inderlig håpe det blir bra. Bedre enn sist blir det helt sikkert - det skal ikke så mye til.

  SvarSlett
  Svar
  1. Man lærer seg til å bli fornøyd med lite etter hvert.

   Slett
 7. Sjekk det nye bidraget til svadageneratoren: SAMHOLDSKRAFT! Under en pressekonferanse om Arbeiderpartiets visjoner for stortingsvalget i 2013, presenterte utenriksminister Jonas Gahr Støre seg som leder for "utvalget for samholdskraft". Begrepet var én av tre grunnpilarer i partiprogrammet, som trolig håper å høres fengende og slagkraftig ut ved hjelp av de rette flosklene.

  Men samme dag som lanseringen av ordet, ble "samholdskraft" droppet som navn på prestisjeutvalget. VG kunne nemlig opplyse at ordet allerede har vært brukt - av Quisling. For min del synes jeg ikke ordet av den grunn burde droppes, men heller fordi Ap ikke utviser noen samholdskraft - utover den Ap-eliten utviser overfor andre Ap'ere i nettverket sitt.

  http://www.dagbladet.no/2011/12/13/nyheter/politikk/jonas_gahr_store/arbeiderpartiet/innenriks/19401411/

  SvarSlett
  Svar
  1. Fikk med meg "samholdskraften", er nok flere enn meg som har flirt godt av den.

   Noe som minner meg på at Jonas Gahr Støre for noen år siden utga en bok med tittelen "Å gjøre en forskjell". Forferdelig uttrykk etter min mening og veldig på moten en stund. Det fantes knapt en jobbannonse der man ikke skulle "gjøre en forskjell", det lot til at alle var travelt opptatt med å gjøre forskjeller på den tiden. Noen prøvde riktignok å fortelle at det heter "å utgjøre en forskjell", men det var det visst ikke mange som ville høre på. "Å gjøre en forskjell" må vel også kunne sies å være svada.

   Slett
 8. Forslag til årets påskelektyre: "Ordbok for underklassen". En gjennomtenkt analyse av styresmaktenes svada!

  Like mye hjernetrim
  som i noen påskekrim!
  (Du prøver jo å finne ut hva som menes med svadaen...)

  Sakset fra boken: "Forskjellige sektorer, næringer og fagområder har varierende arbeidsmåter, tidshorisont og behov." Ja, og hva så? Dette er som å skrive at "natt følger dag" eller "vann renner nedover". Vi vet det allerede, så hvorfor skrive det?

  Fortsettelsen: "Dette har og tar det offentlige et stort ansvar for." Hvordan da? Det er som å skrive at det offentlige "har og tar ansvar" for at natt følger dag, eller at vann renner nedover. At noe bare ER sånn, er en naturlov som ingen kan ha eller ta ansvar for!

  Fra spøk til alvor, hvorfor velger politikere og byråkrati å gjemme seg bak dette tåkepratet? Tror de "mannen (og kvinnen) i gata" lar seg lure av det? Aldri har befolkningen/"folk flest" vært bedre utdannet. Alt ligger til rette for meningsfull og givende kommunikasjon mellom befolkning og styresmakter. I stedet går politikerne altså i dekning bak tåkeprat. "Stol på oss, selv om du ikke skjønner døyten av hva vi sier." Ja, jeg undres...

  http://www.aftenposten.no/kultur/Ny-ordbok-Kamp-mot-byrakratisprak-7149654.html

  Ellers noen forslag til givende påskelektyre? Jeg har lest svada så det holder for en stund :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan vel være at de ikke er interessert i en meningsfull og givende kommunikasjon. Som det står, man bruker ord folk ikke helt forstår for å tilsløre innholdet. Som at helseforetakene bruker ordet biomasse om personer på venteliste, da er det ikke lett å forstå hva som menes.

   Forslag til påskelektyre? På årets mammutsalg kjøpte jeg blant annet boka "Hundreåringen som klatret ut av vinduet og forsvant", har du ikke allerede lest den, kan den trygt anbefales.

   Slett

Bloggen er åpen for anonyme kommentarer, men jeg ser helst at du kommenterer med et navn, det behøver ikke være ditt eget. Da velger du navn/nettadresse, det er ikke nødvendig med nettadresse. Dersom flere anonyme kommenterer under samme bloggpost kan det bli ganske kaotisk og vanskelig å skjønne hvem som er hvem.

Kommentarer som inneholder skjellsord og usakligheter vil heretter bli slettet.