tirsdag 20. februar 2018

Midlertidige jobber og NAV nok en gang

Som kjent åpnet regjeringen i 2015 opp for midlertidige ansettelser i opp til ett år, noe som angivelig skulle føre til at flere skulle komme i fast jobb. Loven skulle gjøre det lettere innvandrere, unge med liten utdanning og de med nedsatt arbeidsevne å komme inn på arbeidsmarkedet. Bedriftene ville tørre å gi dem en sjanse, het det seg. Nå viser en forskningsrapport at det ikke har skjedd. Det som har skjedd, er at det har blitt flere vikarer, men ikke flere jobber. Og det er mildt sagt ikke overraskende.

I lørdagens utgave av Klassekampen kan vi lese at NHO i 2014 sa at lovendringen som tillater midlertidige ansettelser burde reverseres om den ikke førte til flere i jobb. Videre får vi vite at forskere på Institutt for samfunnsforskning slår fast økningen av midlertidige/korte jobber skjer i bransjer med allerede høy andel midlertidige jobber og i lavtlønnsyrker. Forskerne sier også at både utsatte grupper og majoritetsbefolkningen har lavere jobbsikkerhet etter reformen. Nå vil likevel ikke NHO reversere lovendringen. NHO-direktør Nina Melsom sier blant annet: Intensjonen er å få flere ut i jobb, og om endringen ikke har den effekten, bør vi vurdere andre virkemidler. Å reversere lovverket tilbake slik det var i 2015 uten samtidig å se på andre virkemidler er ikke nødvendigvis det lureste for å få dette til. Hva som vil være det lureste sier NHO-direktøren ingenting om, men jeg har en mistanke om at det kan være noe med å gjøre livet enda surere for dem som befinner seg utenfor arbeidslivet. 

Som jeg har vært inne på de to foregående innleggene her på bloggen, så er det mer enn ille nok for den som høyst ufrivillig står utenfor arbeidslivet. Når det gjelder Line som blir så umenneskelig behandlet av Nav, så er det ikke alle som har noen forståelse for hennes sak. Her kan vi lese om kommunalsjefen i Hå, Vigdis Monsen Austdal, som mener det er helt greit at en småbarnsmor jobber natta på tiltak, når toget ikke går. Her er det også en link til TV2, der vi kan se et innslag hvor kommunalsjefen uttaler seg. Jeg har vært borti noen som likner, forstokka er bare fornavnet på dem, her vil man bare ikke forstå noe som helst. Det er ganske mange av det slaget i Nav, det er ikke rart det blir mye fæl behandling av folk.

Jeg kom forresten over en annen artikkel som viser at det ikke står helt bra til hos Nav. Den forteller om Per Arne Zachariassen som har fått brev fra Nav, der de forteller ham at han er gravid og har termin om tre år. Dette er først og fremst bare latterlig, men hvordan i huleste går det an å sende ut noe sånt? Jeg kom til å tenke på en episode fra den tiden jeg var i klørne på Nav, like før det mye omtalte kurset hos Reaktorskolen. Jeg var hos frisøren og ble klipt av innehaveren av salongen. Hun drev også flere andre salonger. Da jeg nevnte at jeg var innmeldt hos Nav for tiden, utbrøt hun at i Nav var det bare rot. Hun hadde for tiden flere ansatte ute i svangerskapspermisjon, og de hadde mye problemer med Nav. 

Tilbake til økt bruk av midlertidige ansettelser, når man er midlertidig ansatt så er det store sjanser for å få smake Nav-pisken. Da er man den første som må gå når det er nedgangstider, og kan det være vanskelig å få jobb igjen med det første. Noe som gjør at det er fort gjort å opparbeide seg hull i CV-en, noe som nå nærmest er blitt en diagnose som gjør at du havner på lista over dem arbeidsgiverne helst ikke vil ansette. Et annet problem du opplever som vikar, er at du ikke får noen form for kursing av arbeidsgiver. Det du skal gjøre bør du i størst mulig grad kunne på forhånd. Det er en av mange grunner til at Nav burde slutte med tullballkursene sine, og begynne å sende folk på kurs som gir kunnskap og ferdigheter som reelt øker sjansene på arbeidsmarkedet. Med erfaring som lavtlønnet vikar vet jeg hvor mye det betyr å få mulighet til å lære noe nyttig, uten selv å måtte betale dyrt for det.

Noe annet jeg vet, er hvordan mange år med usikkerhet ødelegger deg. Det har vært mye frysing, følelse av å skjelve innvendig, panikkfølelse, problemer med konsentrasjon, og det som er enda verre. Når jeg leser om disse unge menneskene som Nav driver og hogger i filler, forstår de virkelig hva de driver med? Det verste er det at det gjør de vel, eller de burde i hvert fall ha såpass menneskekunnskap at de skjønner hva de holder på med.

4 kommentarer:

 1. #metoo-kampanjen viser iallfall tydelig hvordan midlertidige stillinger virker som en munnkurv på folk… Men dette må nok inn med skjeer.

  De tullete kursene Nav tilbyr, er en arv etter aetat. Trygdeeetaten henviste bare til seriøse, offentlig godkjente utdanningstilbud. Ulykken med Nav er at arven fra aetat slo igjennom, slik at ALLE nå blir henvist til tullekursene.

  Brevet til Zachariassen er et interessant eksempel på nivået i Nav. Uansett hva slags "boks" saksbehandleren har huket av i, skal en selvsagt LESE GJENNOM et brev før det sendes ut! Hallo, vedtak underskrives av avdelingsleder og parafraseres i nederste hjørne av saksbehandler, altså to underskrifter;. Tidligere ble det i tillegg skrevet ut av en tredjeperson på skrivestuen, og hun ville meldt fra når brevet hevdet at en mann var gravid.

  Så mer enn én person har vært i svime her.

  For øvrig blir det feil når forskerne snakker om at "både utsatte grupper og majoritetsbefolkningen har lavere jobbsikkerhet etter reformen". Det er nordmenn - altså majoritetsbefolkningen - som er utsatte her. Innvandrere er trygge. På kurset jeg en gang ble sendt på, var det en bosnier. Hver eneste time begynte med opprop, for Nav skulle ha tilbakemelding straks noen ikke var til stede. Selv hadde jeg hornhinneløsning som er ekstremt smertefullt; likevel måtte jeg møte frem om jeg ikke skulle miste dagpengene mine. Bosnieren kom og gikk som han ville. For ham gjaldt ikke reglene, han var jo innvandrer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Brevet til Zachariassen kan man tross alt le av, selv om det er skremmende nok at det er så mye surr i Nav. Verre er det når de sender brev med mange personlige opplysninger til feil person. Det vet jeg har blitt gjort, en ansatt i vikarbyrå jeg jobbet for, hadde fått et slikt brev.

   Når det gjelder "utsatte grupper", jeg vil jo si at mange av de innvandrerne jeg har jobbet sammen med, i høyeste grad hører til der. Jeg er klar over at mange har en svært unnskyldende holdning overfor innvandrere. I det tilfelle du nevner med bosnieren, kan det også være at læreren var redd for rasismebeskyldninger, for de sitter løst. Det interessante er at diverse arbeidsgivere kan utnytte innvandrere grovt, uten å bli beskyldt for noe som helst.

   Slett
  2. Surret i Nav er ikke alltid morsomt, nei. En dame her i byen fikk brev om at hun var frakjent sykepenger i en periode, da hun «avsonet i fengsel».

   Damen satt så visst ikke i fengsel, ikke hadde hun noen dom på seg heller. Og navnet hennes var så spesielt at Nav ikke kunne bortforklare dette med en forveksling av personer.

   Hun var tøff nok til å ta saken til avisen.

   Nylig leste jeg at integreringsminister Sanner åpner for å gi BONUS TIL INNVANDRERE som kommer i arbeid. Hva med arbeidsledige nordmenn som får seg jobb, skal ikke de også ha bonus?

   I motsatt fall er det snakk om rasisme: Nordmenn som straffes med å måtte spa grus om de blir gående arbeidsledige – mens innvandrere slipper dette, og kan regne med en bonus (som nordmenn kan se langt etter) om de får seg jobb.

   Du har helt rett i at «straffelinja» ville passet bedre som navn på Navs «arbeidslinje».

   Nå straffes du også for å være født med lys hud. Hvis ikke fagforeningene rører på seg nå, kan en med full rett kalle dem rasistiske.

   Slett
  3. Når det gjelder brevene som Nav sender i hytt og pine, så er det helt ufattelig at det går an. Jeg tror det skal veldig mye til før jeg blir overrasket over noe i den forbindelse. Men det er dog noe drøyt å påstå at folk har "avsonet i fengsel".

   Det er nok sånn, at dersom en innvandrer hadde gått ut i media med en historie tilsvarende den til Line, så hadde nok beskyldningene om rasisme kommet rimelig raskt. Da hadde nok også folket på venstresiden engasjert seg. Det gjør de ikke nå, kanskje fordi man ikke scorer noen "godhetspoeng" på det.

   Slett

Bloggen er åpen for anonyme kommentarer, men jeg ser helst at du kommenterer med et navn, det behøver ikke være ditt eget. Da velger du navn/nettadresse, det er ikke nødvendig med nettadresse. Dersom flere anonyme kommenterer under samme bloggpost kan det bli ganske kaotisk og vanskelig å skjønne hvem som er hvem.