onsdag 29. mars 2017

NAV-kurs nok en gang

Forrige bloggpost tok utgangspunkt i en kronikk om motivasjonskurs fra helvete. Kurset var, selvfølgelig hadde jeg nær sagt, i regi av Nav. Noen dager senere fikk jeg nok en kommentar under den gamle posten «Ute av reaktoren» som jeg skrev da jeg akkurat var ferdig med kurset på Reaktorskolen. Vedkommende som skriver går der nå, selv om stedet har byttet navn til JobLearn i mellomtiden, ser alt ut til å være som det var. Noe som betyr mer frustrerende enn lærerikt. Samme person har også sendt meg en link til en artikkel i Dagbladet.

Jeg har funnet en artikkel i bladet Velferd, der det framgår at Nav i 2014 kjøpte kurs av eksterne tiltaksarrangører for svimlende 6 603 417 000. Det som står der er i det store og hele lite betryggende, i hvert fall dersom man er opptatt av at fellesskapets penger skal forvaltes på en skikkelig måte.
Jeg har akkurat lest en artikkel av Ebba Wergeland som er relevant, Arbeidslinja er for de andre. Her får vi en innføring i den holdningsendringen til arbeidsledige vi har sett i de senere år. Denne endringen i holdninger er trist for de arbeidsledige, men tydeligvis svært innbringende for diverse kursarrangører.

Man snakker om livslang læring, at folk må utdanne seg gjennom hele livet. Det er det ikke lett for dem som befinner i det mest slitsomme og dårligst betalte jobbene å få til. Mange har også havnet i slike jobber fordi de har trodd de var for dumme til noe annet, jeg har sett så mange kloke og flotte mennesker som sliter helsa av seg i drittjobber på grunn av lav selvtillit. Derfor er det viktig at folk ikke sendes på kurs som plukker av dem den lille selvtilliten de har. I stedet kunne de få oppleve gleden av å lære, føle seg tryggere på seg selv, og øke sjansene for å komme i en jobb som det går an å leve med og en lønn man kan leve av.  11 kommentarer:

 1. OppgittHilsen30.03.2017, 20:38

  Hei igjen,

  så i avisen i dag at nå skal NAV stramme inn enda mer på støtten til arbeidsløse, vi må jo bare få skiftet ut denne regjeringen snart og få skapt noen flere arbeidsplasser og ikke ødelegge arbeidslivet enda mer -> http://frifagbevegelse.no/loaktuelt/navpraktikanter-erstatter-vanlig-ansatte-i-flere-butikker-mener-hk-6.158.380986.fa30c93919

  www.abcnyheter.no/penger/okonomi/2017/03/30/195291493/regjeringen-strammer-inn-stotten-til-arbeidslose

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er helt tragisk. Den regjeringen vi har nå må være den verste vi har hatt i min levetid, eller den verste siden annen verdenskrig. Hvordan det skal bli hvis de får holde på i fire år til, tør jeg ikke tenke på. Dessverre er ikke alternativet så bra som det jeg skulle ønske meg, men disse må vi uansett prøve å bli kvitt.

   Slett
  2. OppgittHilsen31.03.2017, 12:24

   Ja det kan ihvertfall ikke bli verre, så tror de andre er et bedre valg tross alt. Det som skjer i samfunnet nå er ganske skremmende ihvertfall.

   https://www.abcnyheter.no/penger/okonomi/2017/03/31/195291943/jensen-flere-ma-i-arbeid-og-flere-ma-jobbe-mer

   https://www.abcnyheter.no/penger/okonomi/2017/03/31/195291374/wall-street-i-norsk-omsorg

   Slett
  3. Faktisk er ikke denne regjeringen spesielt ille. De har fjernet feriepenger for arbeidsledige, men Bondeviks andre regjering (2001-05) gjorde det samme, og jeg fikk ingen feriepenger mens jeg gikk arbeidsledig i den perioden der.

   Knapphet skal liksom motivere folk til å komme seg i arbeid; men da bør jo knapphet på samme måte virke motiverende når folk ER i arbeid. Bare av den grunn er digre sjefslønninger og gyllen fallskjerm et paradoks som ikke lar seg forsvare. Minner om den gangen da banksjefer ble lønnet med tantième, det vil si en andel av bankens overskudd. Rotet bankdirektøren vekk bankens penger, ble det heller ingen penger på ham!

   Ingen overraskelse at Nav-praktikanter som er gratis for arbeidsgiveren, erstatter vanlige ansatte som faktisk skal ha lønn. Da er det iallfall gledelig at NHO i det minste tar til orde mot innleide i stedet for fast ansatte: https://www.abcnyheter.no/nyheter/2017/03/24/195289534/nho-vil-ha-slutt-pa-innleide-erstatter-fast-ansatte

   Men jammen burde de tatt til orde mot Nav-praktikanter også.

   Slett
  4. OppgittHilsen31.03.2017, 13:43

   Ja midlertidige ansatte er også en uting, begge deler er med på å ødelegge arbeidslivet. Man kan jo lure på hvor det skal ende..

   Slett
  5. Det er riktig at også før har det vært kutt for dem som har minst fra før. Men med denne regjeringen så er det nesten ikke en dag uten at man leser om innstramminger som rammer dem som har det vanskeligst i utgangspunktet.
   Men som man kan lese i artikkelen av Ebba Wergeland jeg linket til, Arbeiderpartiet har et helt annet syn på arbeidsledige i dag, enn de hadde for en del år siden. Likevel mener jeg den nåværende regjeringen er en større ulykke enn en regjering med Ap hadde vært.

   Slett
  6. Ap aper (det ligger i navnet) etter alt som viser seg på høyresiden, som Ebba W. får frem i artikkelen sin.

   Ordet "snillisme" var Ap kjapt ute med å adoptere. Og globalisering er flotte greier, for det undergraver det arbeiderklassen har klart å stable på beina her i landet. Det var under Gro H.B. at man fikk inn i en stortingsmelding (!) en "holdningsendring" overfor innvandrere, så alt norsk kunne undermineres.

   Nå vil Ap vinne valget på 15 milliarder i økte skatter. Gjett hvem som skal betale?

   Ap snakker om at de rikeste skal betale, men folk som Røkke har jurister som redder dem unna skattekrav. Regningen sendes derfor til vanlige folk. Det er du og jeg som vil få den.

   Slett
  7. Jeg husker skattereformen for mange år siden, da jeg gikk opp fem prosent i skatt, det gjorde vondt. Men husker jeg rett, så var det under en Bondevik-regjering, men Ap mente selv at de hadde vært med og bidratt i positiv retning. Dette er lenge siden, men jeg mener det var omtrent sånn.
   Selv om Ap har hatt en tragisk utvikling, mener jeg det må være bedre å få dem i regjering enn fire nye år med de blåblå.

   Slett
 2. OppgittHilsen30.03.2017, 20:48

  www.budstikka.no/debatt/nav/jacob-joneberg/praklailaplasser-i-arbeidslivet/s/5-55-444380

  Det er jo noe alvorlig gærnt når man går rundt som utplassert i 10-12 år :(

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan se ut til at syke og arbeidsledige bare blir noe andre skal tjene penger på.

   Slett
  2. Ja, gjett om det er butikk i dette…

   For noen år siden måtte en hel skokk med folk sies opp herfra da et prosjekt var til ende. Bare noen få hadde fått nytt arbeid, selv om avdelingslederne ringte rundt og brukte nettverket sitt.

   Men prosjektet måtte jo vedlikeholdes, og da tok man inn folk på arbeidsavklaringspenger. De er jo gratis!

   Men i kjølvannet av denne oppskakende tiden dukket det opp folk fra Nav med forventinger om at AAP-folkene skulle ANSETTES.

   Vi nærmest MÅPTE. Vet ikke Nav-ansatte at offentlige stillinger som blir ledige, skal UTLYSES?

   De er selv offentlig ansatte og må jo VITE dette! Og hva i all verden får dem til å tro at en offentlig etat som står uten midler til å lønne sine friske ansatte, og faktisk må sette dem på gaten – året etter skal ha midler til nyansettelser - og da velge å satse på folk med skrantende helse?

   Hadde det blitt midler til å ta inn folk igjen, ville selvsagt de oppsagte vært førstevalget, dersom de søkte seg tilbake.

   Nav-folkene burde skjønt dette i utgangspunktet. Nå avsluttet de kontraktene til AAP-folkene, som dermed ble henvist til hjernedøde jobbsøkerkurs, mens vi – om ikke annet – kunne tilby meningsfylte arbeidsoppgaver og et trivelig miljø.

   I fjor dukket det igjen opp folk på AAP. Og like sikkert som snøen dukket det i år opp saksbehandlere som lurte på om ikke de utplasserte snart kunne bli ANSATT – uten hensyn til nedbemanningen her som er årsaken til at Nav-folk i det hele tatt tas inn.

   Nav-damen som var her sist, var en kjekk og grei jente, men jeg ble nødt å spørre hvordan hun kunne forvente ansettelser når så mange er permittert herfra. Ingen grunn til å være uhøflig, men hun merket nok at jeg var oppgitt. Man må da bruke hodet når man først er lønnet som saksbehandler!

   AAP-ordningen gir virksomheter muligheten til store innsparinger, siden folk på ordningen kan erstatte vanlige ansatte. Det gjør den umoralsk og forkastelig, noe Nav må ha sett fra starten av.

   Slett

Bloggen er åpen for anonyme kommentarer, men jeg ser helst at du kommenterer med et navn, det behøver ikke være ditt eget. Da velger du navn/nettadresse, det er ikke nødvendig med nettadresse. Dersom flere anonyme kommenterer under samme bloggpost kan det bli ganske kaotisk og vanskelig å skjønne hvem som er hvem.

Kommentarer som inneholder skjellsord og usakligheter vil heretter bli slettet.