fredag 28. juni 2013

En helt ekte arbeider reiser til Dublin

Som det framgår av forrige bloggpost har jeg vært på nok en tur til Dublin. Der har jeg som vanlig drukket Guinness, hørt musikk og i det store og hele kost meg. Nå skulle jo denne bloggen handle om klasse og sånn og turene mine til Irland har kanskje ikke så mye å gjøre med akkurat det. Jeg er klar over at jeg kanskje ikke helt lever opp til synsernes forventninger om hvordan et helt ekte arbeiderklasseindivid faktisk er. Det samme gjelder svært mange av dem jeg har møtt både i arbeidslivet og ellers. Til ære for synserne som har fått så mye pepper her på bloggen, her kommer en tekst skrevet av person som ut ifra det jeg kan forstå lever helt og fullt opp til deres forventninger om hvordan en helt ekte arbeider er. I likhet med meg har også denne personen vært en tur i Dublin, men hun ble ikke like betatt av byen som det jeg er blitt.

Denne helt ekte arbeiderpersonen heter Sjannett Jensen, hun skulle egentlig hett Jeanette, men foreldrene hennes visste ikke helt hvordan navnet staves, derfor ble det Sjannett. Hun dro til Dublin sammen med samboeren Tom-Ronny, samboerens bror Jon-Tommy og hans kjæreste Olivia. Turen ble alt annet enn vellykket, her er Sjannetts historie om hennes heller stusselige dager i Dublin:
For noen uker sia så spørte broern tell sam boeren min om vi ville værra med på en tur til Døblinn Tom-Ronny som er sam boeren min syntes det hørtes ut som en ålreit idde. Komma ut og se litt av verda lissom. Nå har de seg sånn at Tom-Ronny og meg var ganske berreiste fra førr vi hadde vært i både Strømstad å på Grann kanaria. Men sånn derre storby ferie hadde vi alldri vært på førr så tenkte det skule bli inttresant. Men de blei det ikke for han Jon-Tommy og hu derre dama hass hu Olivia visste seg å verre sånne folk som trur døm er noe. Så døm ville gjørra masse sånne kjeddelige og dumme ting som jeg og han Tom-Ronny ikke er no særlig intrisserte i.

Det bynte bra vi skulle gå på pub. Men det var vrient for atte døm hadde masse forskjellige øl sortter borti der og alle samma hette visst paint. Den painten vi fikk var svart og smakte svidd, det var innmari ekkkelt. Men Jon-Tommy og hu derre Olivia syntes visst atte det var innmari godt. Det var vist det mest poppulære ølet i Irland sa døm. Ja for atte Døblin er hoved staden i irland, nemmlig, det fant vi ut under veis. Folka der borte var veldig snåle enda både Tom-Ronny og jeg hadde sydd fast Norske flagg på ryggen på grill dressene vårses så snakka dem tell oss på sånn derre engelsk. Døm burte vel skjønne at vi var Norske da vel!!! Men han Jon-Tommy og hu Olivia døm snakker Engelsk så døm prata med dem folka.  Mens han Tom-Ronny og jeg bare måtte sitta der med det ekle øllet som smakte svidd og ikke skjønte no det syntes jeg var innmari dålig hjort. 

Osså måtte vi går runt og se på ting, det var slittsomt og kjeddelig. Jon-Tommy og Olivia er sånne som går søndags tur og sånn så døm er ganske spreke. Osså ville dem ta bilder hele tia vi hadde tatt bilder da vi var i Strømstad så det gadd vi ikke. Det vakke så stor forsjell lissom. Vi måtte gå til en park der det var en sånn derre stattue av en mann som lå på en stein. Teiteste stattua jeg har sett. Men hu Olivia var helt i hundre for atte han mann hadde skrivi ei bok som hu hadde lest og som hu syns var så innmari fin. Så hu babla om at den boka handla om en som holt seg like ung og pen mens han hadde et maleri på loftet eller nosånt som bare ble støggere og støggere. Harru hørt sånnt vås??? Men han derre for fatteren var visst homo og døm er vell litt rare i hue. Jeg hakke lest no bøker. Jeg lånte ei bok av ei veninne ei gang var første boka i en hel serie. Het noe sånt som snøfolket eller kansje det var isfolket husker ikke. Men orka ikke det var slitsommt mye beddre å se på teve lissom. Men hu vennina mi hadde lest hele serien hu er sånn derre interlekktuel hu.

Og ikke nåkk med det døm ville gå å se på noen kjerker som dem kalte for groteske kattedraler. Dem var fakktisk veldi opptatte av sånne groteske kattedraler. Døm hadde vist sånne både i london og Parris og sånn. Osså snakka døm om atte vi lissom har en sånn grotesk kattedral i norge osså, den er vist i Tronheim. Trur for resten atte vi lærte om det på skolen men jeg føllte ikke så gott med der jeg da hehe.. Tom-Ronny syns det var innmari dumt å bruke ferjen sin til å gå i kjerka var helt enig han Tom-Ronny er så innmari smart han. Så vi gadd ikke gå inn i døm kjerkene men døm andre gjorde det og syns vist at det var velldig intrisant. Vær sin løst sier nå jeg.
Døm ville tilogme gå på sånn derre musseum men atte det ville ikke jeg og han Tom-Ronny værra med på det får værra visse grenser sier nå jeg. Døm sku se på no gamle greier det var vissst non ting som non vikinger som hadde vært borti Døblinn for lenga sia hadde lagt ijen å litt sånt forsjellig. Hørtes innmari gørr ut. Så meg å Tom-Ronny gikk på pub men vi hadde probblemer med å bestillle øl så vi ente opp med sånn derre svart paint som smakte svidd.

På kvelda var vi på pub med det vakke no særlig ålreit for atte det var musik der som var ganske slitsomm og høre på. Jon-Tommy og Olivia digga vist den musiken men han Tom-Ronny og meg syns stort sett atte det låt fællt. Vi liker sånn derre dansebannmusik vi det er sjikkelig mussik det. Døm spelte mye sånn derre instrummentalt eller hva det nå hetter når døm ikke synger og det var kjeddelig og slitsåmt og høre på. Så vi blei gannske sure etter vært.

For atte folka borti Døblin ikke sjønte norsk blei det vansskelig for oss og gå aleine så vi måtte henge med Jon-Tommy og Olivia sjøl om døm bare ville gjørra kjeddelige greier. Å døm gikk så mye og det blei velldig slitsåmt ettervært. Så var vi i en diger park og der var det ikkeno morro men så var det en dyre hage der og hu Olivia ville gå inn der så det jorde vi. Der hadde døm sånne dyr fra Afrika tigere og sånn. Jeg har sett sånne dyr på teve men det var litt morro osså se døm i virkeliheten uten og måtte reise til Afrika lissom. Det var non søte dyr der som hu Olivia sa var pandar. Så non pandar på teve en gang å døm var svarte og hvite å dissa var mer sånn rød men jeg ville ikke begyne å diskuterre med hu Olivia for atte hu kan værra gansske sta. Men døm var søte så det er mange fine dyr i afrika synn atte det er så mye krig og sult og negere der. Jon-Tommy og Olivia dreiv å snakka om atte dyra vi så i den dyre parken var sånn derre uttryddings trua og atte det var innmari leit. Han Tom-Ronny sa atte sånt bare var piss preik og atte sånn snakker bare sånne derre miljø værnere og klima hystterikere. Han Tom-Ronny kan så mange fine ord han å har greie på velldig mye.

Olivia og Jon-Tommy er frøkteli snobbete så en sku tru døm har gått på sånn derre underversitet men det har døm ikke så vitt jeg veit. Sjønner ikke åssen han Jon-Tommy har blit sånn for atte resten av familin er lissom så innmari ålreite. Men han Tom-Ronny sier atte han Jon-Tommy altid har værrt spessiel og lissom trudd han har vært no. Og hu Olivia er vist både femminist å sossialist så hu er bare totallt håp løs.
Vi var glad da vi kom hjem og var enig om atte vi alldri skal på sånn storby ferie ijen. I somer ferien skall vi på camping gleder meg no innmari tell de. Vi kjøpte vårs camping vogn for ei stønn sia og har den på en plass der det er velldig mange ålreite follk. Døm er sånn som liker å drekka seg sjikkelig dritings å hører på dansebann musikk å sånn. Så det kommer til og bli inmari morro.

Stor takk til Sjannett Jensen for denne gripende historien. Og det er jo flott at noen påtar seg den tunge oppgaven det sikkert er å være en helt ekte arbeider. Nå må det sies at jeg har møtt noen som likner litt på Sjannet, men jeg har aldri hatt særlig mye kontakt med dem. Det har vært på store arbeidsplasser der det av en eller annen grunn har føltes mer naturlig å ha kontakt med dem som ikke liknet særlig på Sjannett. Men når man leser om arbeiderklassen skulle man tro vi var slik som Sjannett alle sammen, når jeg kommer over noe slikt blir det gjerne en irritert bloggpost av det. Vi får se hvor lenge det blir til neste gang noe slikt dukker opp.


19 kommentarer:

 1. Ser man, ser man det! Du mestrer faktisk arbeiderklassespråk. Er det ikke på tide å leve opp til forventningene til den rollen du faktisk har?

  Fra spøk til alvor; parodien din er faktisk ikke outrert. Innholdet er bare litt overdrevet i forhold til det som i mange sammenhenger faktisk blir framstilt som arbeiderklassens genuine språk, kunnskapsnivå og livsanskuelse.

  SvarSlett
  Svar
  1. Synes jeg fikk det ganske godt til, om jeg skal si det selv.

   Jeg vil anta at slikt som tigere fra Afrika er helt i tråd med synsernes forventninger om lavt utdannedes kunnskapsnivå.

   Slett
  2. Fin satire… Nå mangler det bare at Sjannett møter Bob-Birger ved neste korsvei! :-)

   Arbeiderklassen er nå ikke alene om rare oppfatninger. Den ene venninnen min jobbet på tannklinikk. Hun er gift med en greker, og ble spurt av tannteknikere: "Mannen din er jo greker, han er vel ikke neger?" For da ville de ikke fortelle negervitser. - Disse folka lurte altså i ramme alvor på om befolkningen i Hellas er negre! Kanskje på tide å ta seg en tur dit og sjekke, man kan lære mye av å reise...

   Slett
  3. Det er helt utrolig hvilke oppfatninger man finner blant enkelte. De første gangene jeg reiste til Irland, var det flere som lurte på om det ikke var farlig, var det ikke krig der? Og det kom ikke fra dem jeg jobbet sammen med, men fra folk man skulle tro hadde litt mer kunnskap.

   Slett
  4. Hadde du tenkt deg til Belfast, ville jeg skjønt det...men Irland er virkelig ikke Nord-Irland! Selv om jeg aldri har vært noen av stedene, har jeg fått med meg det.

   Slett
  5. Jeg har aldri vært i Belfast eller andre steder i Nord-Irland. Det lot til at en del trodde det var krig i Dublin, de hadde tydeligvis ikke begrep om at det er forskjell på Irland og Nord-Irland.

   Slett
  6. "Jeg vil anta at slikt som tigere fra Afrika er helt i tråd med synsernes forventninger om lavt utdannedes kunnskapsnivå"

   Jeg må innrømme at jeg ikke bet meg merke i dette i gjennomlesingen, selv om jeg innerst inne vet at tigeren kun holder til i Asia.

   Slett
  7. De tigerne i har i Dublin er fra Sibir og Sumatra, ganske langt fra Afrika. Men jeg skal gi Sjannett rett i en ting, røde pandaer er utrolig søte, men de kommer ikke fra Afrika de heller.

   Slett
 2. Dette var morsomt! Har du laget den selv? Send den til en avis :)
  Jeg har faktisk møtt en del folk som ligner jeg også, så de finnes jo. Men reprtesentative for arbeiderklassen er de ikke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, laget den helt selv. Først og fremst var jeg inspirert av det jeg har lest om arbeiderklassen, men jeg brukte også ett og annet jeg har hørt i det virkelige liv. Særlig det med at andre tror "de er noe", er noe jeg har hørt i virkeligheten.
   Det samme gjelder den totale mangelen på interesser.

   Slett
 3. Håper Sjannett tar seg flere turer til utlandet, men at hun slipper disse groteske kattedralene :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Neste gang Sjanett drar på utenlandstur blir det sikkert harrytur til Sverige eller Syden, da slipper hun nok disse groteske kattedralene.

   Slett
  2. Knappast, nå som den norske kronen står så svakt! Kanskje Tusenfryd eller bjørneparken i Flå blir det mest oppnåelige for Sjanett nå...

   Slett
  3. Tror nok Sjannett vil like Tusenfryd og bjørneparken i Flå bedre enn Dublin, da slipper hun museer og "groteske kattedraler".

   Slett
  4. Nå som jeg er hjemme i Oslo ser jeg faktisk fram til et besøk på Tusenfryd, barnslig som jeg sikkert er. Har ikke vært der siden 90-tallet!

   Slett
 4. Sjannett får vel ikke med seg at kronen står svakt. Hun tror vel at man kan bruke kronen overalt likevel :P Dessuten er det vel han samboeren Tom Ronny som styrer med økonomien likevel - siden han har greie på så mye....

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan nok være dette ligger litt for høyt for Sjanett, da er det jo bra at hun har en så kunnskapsrik samboer.

   Jeg har møtt noen som nok likner litt på Tom-Ronny, jeg har blant annet vært nødt til å betjene noen på enkelte av kantinene jeg har jobbet. Jeg har ikke akkurat blitt betatt, for å si det sånn.

   Slett
  2. Ja, det forekommer meg at eurokrisen og de berørte landenes situasjon ikke akkurat står øverst på Sjannetts interesseliste.Således kan vi jo ikke vite om hun vet at kronen ikke er gangbar valuta i Irland.

   Slett
  3. Jeg vil anta at Sjannett og hennes kunnskapsrike samboer slet litt med valutaen borte i Irland.

   Jeg var i Italia mens de fremdeles hadde lire, må si jeg hadde visse problemer med betalingen første dagen. Men jeg trøstet meg med at jeg ikke var den eneste.

   Slett

Bloggen er åpen for anonyme kommentarer, men jeg ser helst at du kommenterer med et navn, det behøver ikke være ditt eget. Da velger du navn/nettadresse, det er ikke nødvendig med nettadresse. Dersom flere anonyme kommenterer under samme bloggpost kan det bli ganske kaotisk og vanskelig å skjønne hvem som er hvem.

Kommentarer som inneholder skjellsord og usakligheter vil heretter bli slettet.