mandag 26. august 2013

Bøllekurs for barnfrie

Første leksjon
Jeg har skjønt at enkelte blir mektig provosert av oss syklister, nå har jeg tenkt å skrive litt om en annen side ved meg som også er provoserende for en del, nemlig det at jeg er barnfri. Dette har jeg jo vært inne på før, jeg har kikket litt på det og ser at jeg i en kommentar har nevnt at jeg har blitt kalt egoist fordi jeg ikke har barn. Nå er ikke alltid hjernen min så kjapp som jeg skulle ønske den var. Flere dager etterpå kom jeg til å tenke på at riktig svar her måtte være at det i så fall burde være veldig bra at jeg ikke har spredd mine egoistiske gener videre. Egoister er det da så visst mange nok av her i verden fra før.
Jeg ser også at jeg i en kommentar under samme post, skrev at jeg syntes bøllekurs for barnfri hadde vært en god idé. Det kan vi nok inntil videre se langt etter, selv om det kan se ut til at behovet er til stede. Som en erstatning har jeg derfor planer om et aldri så lite bøllekurs her på bloggen.

Neste gang jeg blir beskyldt for å være egoist, har jeg altså svaret klart. En måte å argumentere på som jeg har prøvd med relativt hell er følgende: Det er sju milliarder mennesker i verden, folketallet har sjudoblet seg på to hundre år. Vi utrydder andre arter i et vanvittig tempo. Det er snart ikke flere tigere/gorillaer/elefanter (her kan man holde det gående lenge, det er nok av utryddelsestruede arter å ta av) igjen. Andre arter har også livets rett. Jeg skal ikke påstå at man blir nevneverdig populær av å si slikt, men motstanderen klapper som oftest igjen kjeften. Etter at vedkommende har summet seg, kan det være at man blir beskyldt for å være egoist, men nå har jeg som før sagt funnet ut hva jeg skal svare på det. Hvis man nå har brukt argumentet med arter som utryddes, kan man si at det er ikke sikkert at en tiger/gorilla/elefant ville mene at valget mitt er egoistisk. Siden mange later til å mene at det ikke er for mange mennesker akkurat her på vår lille flekk, så kan man minne om at her på vår lille flekk, har vi et enormt forbruk som ikke er bærekraftig i det hele tatt. Det kan være at folk synes en er rar, men jeg synes det er like rart ikke å akseptere andres valg.
I den første leksjonen av bøllekurset legger jeg ut en link til nettsiden til organisasjonen Population Matters og en video som mange sikkert kan oppleve som provoserende. Men dette er et bøllekurs og da må det være lov å provosere litt. Og den har så absolutt et poeng.  

                            

31 kommentarer:

  1. Argumentet om at barnfrihet = egoisme henger ikke helt på greip. Hvis de som ønsker barn er så uselviske, hvorfor ikke adoptere? Ingenting galt med å lage småkopier av seg selv og videreføre sine gener, men da kan de være forsiktig med å bruke egoisme-stempelet.

    Noen ser vel på barn som en slags samfunnsplikt. Det er frivillig å formere seg, og det hadde kanskje vært færre triste skjebner hvis det å være barnfri ble sett på som en like normal tilstand som å få barn.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg ble en gang fortalt av en person som hadde sett meg i ca. fem minutter at dersom jeg først hadde fått barn hadde det helt sikkert gått veldig bra. Men det går ikke alltid veldig bra og jeg kan ikke skjønne hvorfor i all verden folk som ikke ønsker seg barn, skal skaffe seg det. Jeg kunne foreslått at vedkommende burde bli fosterforelder til et av de barna der det ikke hadde gått så veldig bra.

      Slett
  2. Det er vel med barn som med bil, man bør ikke legge seg opp i andres valg. Merkelig hvor mange du treffer som skal fortelle deg hvordan du skal innrette livet ditt?

    Å være egoistisk betyr vel at man tar for lite hensyn til andres behov når man skal treffe avgjørelser. Har du prøvd å spørre hvis behov det er du ignorerer ved å velge barnløshet?

    Når kommer leksjon 2?

    SvarSlett
    Svar
    1. Det YRER med folk som skal fortelle andre hvordan de bør leve. Du har bra med flaks hvis du unngår dem.

      Det beste er å ha på lager noen snappy svar.

      Slett
    2. Det er nok av dem som skal fortelle andre hvordan de skal leve livet sitt. Jeg vet at også de som velger å få ett barn blir utsatt for mas og ubehagelige spørsmål. Og ikke bare det, jeg hørte en gang om et tilfelle der noen hadde fått to barn, men det var åtte år mellom dem, og det mente folk var alt for mye. Det skal ikke være enkelt.

      Litt uvisst når leksjon kommer, men den dukker opp etter hvert.

      Slett
  3. Dersom man avviker fra A4-normen står det belærende folk i kø for å fortelle deg hva du skal og ikke skal gjøre. Og hvordan du skal innrette deg for å bli som dem.
    Jeg opplever det hele tiden. Senest i går. Jeg fortalte en litt perifer bekjent at jeg er på jobbjakt IGJEN.
    Så kom spørsmålet om det ikke er slitsomt å jobbe i engasjement hele tiden og aldri vite. Svaret er selvsagt ja.
    Så kom spørsmålet om jeg ikke kunne få meg en fast jobb? Svaret på det er at 98 % av slike jobber som jeg kan ha går gjennom byrå. Bare ta en titt på finn.no.
    Oppfølgingsspørsmålet var så om jeg ikke bare kunne få fast der jeg var i engasjement? Det kan skje, men man har aldri garanti. Jeg fikk det en gang, men kort tid etter ble den jobben outsourcet.
    Hmmmmmm, dette var ikke lett, du er jo ingen ungdom lenger? Nei det er jeg ikke, men jeg er i alle fall ca 10 år yngre enn henne…..og ser yngre ut også.
    Kunne jeg ikke omskolere meg? Sorry, det har jeg alt gjort. Orker ikke den prosessen en gang til.
    Jaja, får du ikke jobb, får du prøve å få attføring! For det første heter det ikke attføring lenger – og man får ikke attføring av den enkle grunn at man ikke har jobb!
    I rest my case…..Frustrert.

    SvarSlett
    Svar
    1. Man blir så inderlig lei slike spørsmål. Jeg har til og med opplevd at en person begynte med å si "ikke bli sint, men hvorfor..." Da skjønner man at det man spør om er ubehagelig og da burde man la være.

      For ikke å snakke om alle de "gode rådene" man får, som selvfølgelig ikke er gode i det hele tatt, bare utrolig slitsomme.

      Slett
  4. Så inderlig enig!!!
    Jeg må bli flinkere til å holde kjeft om ting slik at jeg slipper unna, men ikke alltid like lett det heller.
    Det ligger jo under at de mener ett eller annet er galt med en fordi en ikke har fast jobb, bil, mann, barn, egen leilighet, sertifikat eller hva det måtte være. Ramset bare opp hovedgrunnene til at folk begynner å synse, mene og moralisere.
    Vi som skriver om disse tingene her på bloggen burde virkelig reist på bøllekurs en helg. Inspirasjonsweekend. Det kunne vært noe!

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare et apropos - den nye regjeringen vil jo åpne for mer bruk av midlertidighet. Vi som jobber på denne måten er da de idèelle arbeidstagere i deres verden. Vi leverer akkurat det de ønsker.Hva da med litt mer respekt og anerkjennelse fra folk flest som har bidratt til dette såkalte regjeringsskiftet?????? Bare en ydmyk liten tanke....................

      Slett
    2. I stedet blir man sett på som annenrangs. Lurer på om de som ivrer for et mer fleksibelt arbeidsliv, som det heter på fint, tenker over hvor krevende det er å begynne i ny jobb hele tiden. Det er noe man kan bli syk av og syke mennesker vil man som kjent ikke ha. Løsningen er vel å kutte i de angivelig alt for gode velferdsordningene.

      Slett
    3. Og de kuttene kommer snart....til et NAVkontor nær deg.................(fritt etter reklamene man ser på kino for nye filmer).

      Slett
    4. Det er nok ikke arbeidslivet som skal være fleksibelt, men arbeidstakerne…

      Ikke rart folk som Ola Borten Moe ikke får nok arbeidsinnvandring, men vil ha MER! I fjor sommer var timelønnen kr 120 for de som stod i torgbodene her. I år, med folk fra finanskrise-land, gikk timelønnen på torget ned til kr 105.

      Og neste sommer, med økt arbeidsinnvandring, er det godt håp om en timelønn under hundrelappen. I Norge har vi jo ingen minstelønn. Jeg leste til og med at en fagforeningspamp stod veldig på at vi IKKE møtte innføre minstelønn i Norge, for i Tyskland var denne på kr 55 i timen – tenk det! Men da er det iallfall ulovlig å betale folk mindre enn kr 55 i timen, og tyske sosialkontorer innvilger automatisk stønad for de som tjener så lite.

      I Norge må du dokumentere hver utgiftspost til sosialkontoret for å få hjelp derfra, selv om timelønnen din er langt under kr 55. Og bor du i borettslag, og altså eier noe, har du ikke rett på sosialhjelp overhodet.

      Ja, her trengs nok et bøllekurs, både mot myndigheter og masete enkeltpersoner! :-)

      Slett
    5. Å være "fleksibel arbeidskraft" er noe ordentlig herk, det tror jeg alle som har jobbet for vikarbyråer over lengre tid kan skrive under på.

      Det er klart at arbeidsinnvandring gjør det lettere for arbeidsgiverne å behandle folk dårlig, det har vi sett nok av tragiske eksempler på.

      En minstelønn på kr 55 er tragisk, jeg har lest litt om forholdene i Tyskland, der etter hvert svært mange ikke lenger kan leve av det de tjener. Det er vel slik mange ønsker at det skal være her også.

      Så kan man jo lure på hvor store ressurser som går med til å passe på at sosialklientene ikke får en krone mer enn det de trenger til å opprettholde et absolutt eksistensminimum.

      Slett
    6. Kostnadene for NAV er vel beste beviset på hva en slik papirmølle koster i drift…

      På meg kom det som en voldsom overraskelse (og skuffelse) da jeg oppdaget at Norge ikke som en ren selvfølge har innført minstelønn for lenge siden.

      Jeg har fått lønnsforhøyelse til timelønn kr 32,50 som kommunal saksbehandler, med tilbakebetaling fra 1.mai. Frem til da hadde jeg timelønn kr 25,-.

      Jeg er registrert i kommunen som «saksbehandler» og signerer skriv som det.

      Avdelingslederen min har en årslønn på en halv million før skatt. Men de siste mange årene har helsen skrantet. Likevel hever hun full lønn, år etter år, men siden hun bare er til stede 10 % av tiden, trengs det noen til å overta oppgavene hennes, etter instruks fra henne naturligvis.

      Det er meg og min kollega. I det minste har han «normal» lønn, selv om han burde vært konstituert leder for en del år siden.

      Det er en underlig følelse å fullføre arbeidsoppgaver for en leder med lønn i lederklassen, og vite at når det er jeg som fullfører dette arbeidet – da vurderes det til kr 32,50 i timen, før skatt.

      Jeg har godt håp om at en borgerlig regjering setter en stopper for at folk som skranter, kan sitte på full stilling og full lønn, år etter år. At de i stedet får beskjed om at etter 1 års sykmelding må en ta standpunkt til om de er uføre.

      Ap gikk til valg på at «alle skal med». Ja, til en skittbetaling. Jeg har ingen illusjoner om at de borgerlige er stort bedre, men akkurat dette tror jeg det vil bli ryddet opp i.


      Slett
    7. Dette er det mange som tydeligvis ikke bryr seg om:


      http://www.arbeidstilsynet.no/arbeidervernartikkel.html?tid=89661

      Slett
    8. Når man utnyttes i arbeidslivet, enten det er i regi av NAV eller man er nødt til å ta til takke med elendige forhold av andre grunner, føler man ikke at man er "med". Det vet jeg av egen erfaring.

      Takk til Inger E for interessant link. Dette er det mange som burde lese og ta innover seg.

      Slett
    9. Ja jeg er i alle fall i fare for å utvikle helseproblemer pga usikkerhet.......

      Slett
    10. Håper det går bra med dere.

      Jeg leste at Erna Solberg har uttrykt bekymring for de som blir stående «utenfor arbeidsfellesskapet». Lurer på hvor Solberg har det fra at en jobb innebærer fellesskap? Jeg har hyggelige kolleger, men det er mange som både jeg og andre skal passe oss for. Ikke minst han jeg jobber for dessverre.

      Det er ikke på arbeidsplassen jeg føler noe fellesskap, tvert om er det mye splid. Og hvorfor snakker ingen om «familiefellesskapet» som var så selvsagt for noen tiår siden? Da gifte kvinner gikk hjemme og stelte for mann og eventuelle barn. «Arbeidsfellesskapet» var det få som savnet, nettopp fordi det ikke var noe fellesskap på jobb. Ekteskapet hadde reddet husmødrene unna lange, trasige dager med arbeid for fremmede.

      Nå romantiseres det som «arbeidsfellesskap», mens det fellesskapet du finner med folk du kjenner og som betyr noe for deg, er fy-fy. Men hvis «fellesskap» er et viktig begrep for Solberg, tar hun feil når hun ser etter det i arbeidslivet. Særlig med tanke på det HUN har tenkt å gjøre med arbeidslivet overfor de som befinner seg i det.

      Kjell Underlid har forresten utgitt bok igjen:

      http://www.gyldendal.no/Gyldendal-Arbeidsliv/Boeker/Tillitsvalgt/AA-bli-hersa-med

      Slett
    11. Tja, bra og bra.....jeg står i seriøs fare for å havne i NAV-mølla pga oppdraget mitt var over for en kort tid tilbake, og jeg har ikke funnet noe nytt.........det sliter veldig......håper på et under...................

      Slett
    12. Leit å høre.

      Kjekt for politikerne at det er krisetilstander i store deler av Europa, så de kan vise til at ting er så mye bedre i Norge. Men når en ser på enkeltpersoner rundt seg, er det veldig mange som er i en vanskelig situasjon her i landet også.

      Slett
    13. Ja, jeg føler i alle fall at jeg er det nå. Selv om det selvsagt er mange som har det mye, mye verre. Men det sliter sånn å ikke vite hva som skjer framover...........

      Slett
    14. Nei, det er ikke noe greit å leve nærmest fra dag til dag. Men du er i godt selskap: I fjor var ti % av den norske arbeidsstyrken på ca 2,7 millioner mennesker innom Nav på jakt etter arbeid. Mange har fremdeles ikke fått noe. Og enda er det politikere som snakker om hvordan arbeidsgiverne «skriker etter arbeidskraft»! Men det er de selv som skriker, om en situasjon andre ikke kjenner seg igjen i. I sommer tømte vi ut mange her, og det var folk med universitetsutdannelse som måtte gå. Så utdannelse er ingen garanti for annet enn et digert studielån.

      Før NAV fantes iallfall trygde- og aetat, som gikk an å snakke med: http://www.klassekampen.no/33140/article/item/null/startet-aksjon-arbeid-aetat

      Da hadde en også ventestønad, som ble faset ut etter 2008, men faktisk var en ytelse når dagpenge-perioden var utløpt.

      Slett
    15. " I sommer tømte vi ut mange her, og det var folk med universitetsutdannelse som måtte gå"

      Jeg gaar ut fra at det er du som jobber i kommunen. Kunne jeg spoerre om hva slags utdannelse de som maa gaa har? Vet du om noen av dem har faatt ny jobb?

      Slett
    16. De fleste er arkeologer. Noen har fått ny jobb, men ingenting relevant for utdanningen deres... og i disse tider kan man vel ikke forvente det heller.

      Forresten leste jeg at antallet uføre er mye lavere i år enn i fjor. Årsak: Det store 1946-kullet gikk over på alderstrygd i år. Hvilket beviser at nordmenn ikke er mer uføre enn andre folkeslag, selv om politikerne påstår det. - Derimot har vi høy alder før alderstrygd innvilges. I mange andre land ville jo de eldste av norske uføretrygdede for lengst vært på alderspensjon. Klart statistikken slår negativt ut for nordmenn da...

      Slett
  5. Hvor er Laila blitt av???

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg tror vi er mange som savner Laila!

      Slett
    2. Vi får ønske henne og hverandre GOD JUL og GODT NYTTÅR, og håpe det går troll i ord! :-)

      Leste forresten i VG 21. oktober i år at det er blitt FLERE LANGTIDSSYKMELDTE I SVERIGE:

      «Selv om svenskene har lagt om reglene for sykefravær, øker antallet langtidssykmeldte for tredje året på rad.

      Siden sommeren 2010 har sykmeldinger for lenger enn 6 måneder økt fra 38.000 til 69.000 tilfeller, melder Försäkringskassan.

      Ingen hjelp i sykeforsikringsreformen fra 2008, altså. Folk blir ikke mindre syke av å miste rettighetene sine.

      Saken minner meg om Nav-reformen fra 2006, der man fremdeles får høre at «den må få en sjanse».

      Slett
    3. Lurer virkelig på hvor Laila er. Gi oss et livstegn Laila - jeg begynner å bli bekymret.

      Slett
    4. Jeg har sviktet bloggen fullstendig i det siste. Beklager at jeg ikke en gang har svart på kommentarer.

      Slett
    5. Men du er i alle fall i live :) Det var bra :)

      Slett
    6. Da gjentar vi ønsket om GOD JUL og GODT NYTTÅR!

      http://www.jacquielawson.com/preview.asp?cont=1&hdn=0&pv=3274601&path=83563

      Ja, tenk om julen kunne bli slik?

      Slett

Bloggen er åpen for anonyme kommentarer, men jeg ser helst at du kommenterer med et navn, det behøver ikke være ditt eget. Da velger du navn/nettadresse, det er ikke nødvendig med nettadresse. Dersom flere anonyme kommenterer under samme bloggpost kan det bli ganske kaotisk og vanskelig å skjønne hvem som er hvem.

Kommentarer som inneholder skjellsord og usakligheter vil heretter bli slettet.