Når jeg har vært på jobb har det hendt at jeg hørt noen som har sagt at de ikke vil jobbe sammen med utlendinger. Det har gjerne vært på arbeidsplasser der man har hatt behov for en vikar, så har enkelte hylt opp om at de ikke vil ha en utenlandsk vikar. Dette har som oftest blitt begrunnet med en konkret historie, der det har framgått at vedkommende har hatt en eller flere uheldige erfaringer med folk fra andre deler av verden. Da har jeg hørt på det vedkommende har sagt, ikke sagt imot, da det godt kan være at det stemmer. Men når kollegaen har snakket ferdig, har jeg fortalt om konkrete positive erfaringer jeg selv har hatt med utenlandske arbeidskamerater. Dette har fungert, kollegaen tror på det jeg sier og mumler gjerne noe om at de er vel ikke like alle sammen. Jeg tror mer på den metoden enn å beskylde vedkommende for å lide av fremmedfrykt, islamofobi og rasisme, for deretter å slå i bordet med at innvandrere er en ressurs.
Jeg har jobbet sammen med så vel muslimer som frp-velgere, antagelig i motsetning til mange av dem som er ute og synser og mener til de store gullmedaljer. Jeg har opplevd at man kan få sans for folk som er veldig forskjellige fra en selv. Jeg har skrevet om høylytte og brautende frp-velgere som kan være en pest og en plage. Men jeg har også opplevd at det slett ikke alltid er sånn, noen av dem som stemmer Fremskrittspartiet er hyggelige folk, men de er frustrerte og oppgitte, føler at de ikke blir sett, noe de heller ikke blir. Jeg synes det er tilgivelig for en som føler seg venneløs politisk sett, å la seg lure av falske venner. Dette er ikke de samme som oppfatter nettet som et digert offentlig toalett de kan fylle opp med dritten sin, det er heller snakk om forsagte mennesker som ikke sier stort, som går gjennom livet med bøyd nakke og lua i hånda, som må finne seg i dårlig behandling fra arbeidsgivere samtidig som de blir latterliggjort og stigmatisert i media. Det kan være de samme som snakker varmt om en utenlandsk kollega, som blir rasende når en asylsøker blir kastet ut av landet på brutalt vis. Og som jeg også har sett, hisser seg voldsomt opp når en vikar blir dårlig behandlet av byrået sitt og mener at vedkommende burde organisere seg så fort som mulig. Dette er ikke ment som noe forsvar av ledelsen i Frp, men synserne på venstresiden bør avstå fra å latterliggjøre samtlige av partiets velgere, heller spørre seg om de ikke har sviktet litt selv.
I det siste har jeg tenkt at kanskje vi som forholder oss til det vi faktisk opplever burde begynne å delta i nettdebattene. Det er en enorm forskjell på å si at man har en og annen negativ opplevelse, til det jeg lest av kommentarer. Uansett hva den ovenstående artikkelen måtte inneholde, greier enkelte å gulpe utav seg en smørje av beskyldninger mot muslimer, sosialister, feminister, klimahysterikere og gudene vet hva. Den totale mangelen på respekt for andre mennesker er skremmende, og man kan jo lure på hvorfor de framstår så til de grader hatefulle. De jeg har møtt i arbeidslivet som har gitt uttrykk for holdninger som ligger nært opptil dette, har ikke vært de som har hatt det verst. Mens den fattige og fortvilte vikaren lavmælt forteller at hun knapt har råd til å betale husleia, sitter velfødde mennesker som er fast ansatt og har en lønn å leve av, samt hus, bil og hytte, på pauserommet og skriker ut sitt sinne over fartsgrenser og annet som ikke er mye å bære seg for.
Nå er den forsinkede valgkampen i gang, jeg håper den blir noenlunde saklig og ordentlig, men jeg er slett ikke sikker. Vi får håpe det beste, både for valgkampen og den videre debatten framover.
Som vanlig et meget klokt innlegg fra deg Laila. Jeg var i gang med en lengre kommentar, men så fusket dataen....får følge opp seinere.
SvarSlettMen jeg har mange tanker om dagen jeg også.
Jeg tror dessverre at de eneste som kommer til å bli mer reflekterte etter dette er de som har vært reflekterte før også. Den gemene hop kommer vel til å dure i vei som om ingenting har hendt
Takk for nok en hyggelig kommentar Inger! Dessverre ser det ut som om man har gravd seg enda dypere ned i skyttergravene sine, og derfra kaster man den sedvanlige dritten. Det gir ikke mye håp om saklig og nyansert debatt.
SvarSlettEnig i veldig mye av det du skriver Laila. Jeg vil allikevel si at jeg er svaert imponert over den edruelige tonen som stort sett har dominert etter terrorhandlingene. Faa har tatt til ordet for aa innskrenke ytringsfriheten. Mange har t.o.m gaatt inn for i sterkere grad aa slippe til meninger som ikke er ansett som innenfor det anstendige.Jeg er enig i dette.
SvarSlettHvordan skal vi moete noen med meninger som ligner de Breivik forfekter i sitt manifest? Det er viktig aa holde fast paa at all ekstremisme boer imoetegaas og all inhumanisme avkles for det det er. Samtidig boer motargumentasjonen vaar vaere presis, logisk og sannferdig. Evt. fragmenter der ekstremisten har rett, boer ikke underkjennes. F.eks. finner jeg det vanskelig aa vaere uenig i at visse rettsregler i noen land, som er innfoert for bekjempe diskriminering har faatt en underlig odoer. Ta f.eks. en sak her i Storbritannia for en del aar siden. En gutt paa (jeg tror) rundt 7 aar ble tiltalt for aa ha kommet med EN ekkel kommentar til en meddelev som gikk paa dennes hudfarge. En 7-aaring er ikke klar over det historiske bakteppet som gjoer dette spesielt betent. I hans verden er dette paa samme linje som en kommentar om noens kroppsform, oerer o.l. Han fortjente selvfoelgelig kjeft for dette, men tiltale i en retssak? Dommeren avviste heldigvis denne saken med kommentaren "political correctness gone mad".
Det er ikke til aa komme forbi at debatten rundt denne saken ogsaa setter et skarpt lys paa FrP. Er partiet innenfor det anstendige? Der partiet og representanter for partiet -ja, det kan vaere ganske store forskjeller innad i FrP- etter min mening til tider har opptredd uanstendig er ikke i sin aktuelle politikk eller analyser av samfunnsforhold, men i sin retorikk. Ta f.eks. valgplakaten fra 2005 som viste en moerkhudet gutt med en pistolmunig rettet mot iaktageren med underteksten "gjerningsmannen er av utenlandsk opprinnelse!" Det er legitimt aa ta opp evt. overrepresentasjon av ulike etniske grupper i kriminalitetsstatistikken. Det boer imidlertid gjoeres med omhu. Overnevnte valgplakat representerte en ekstrem vulgaerisering av debatten.
Takker for god og nyansert kommentar. Eksemplet ditt fra Storbritannia er tankevekkende. Barn som mobber andre må helt klart snakkes til rette, men her har man vel mildt sagt overreagert. Når det gjelder Frp er det vel nettopp retorikken deres som til tider er usmakelig. Tenker særlig på noen av utspillene til Christian Tybring-Gjedde. At det er store problemer i Groruddalen betviler jeg ikke, men det bør tas opp på en langt mer edruelig måte.
SvarSlettPå den annen side synes beskyldninger om fremmedfrykt og islamofobi sitter vel løst. Det må være lov å være kritisk til sider av innvandringen uten at man skal få slike beskyldninger.
Det har vært snakk om å forby anonyme kommentarer, det tror jeg ikke er veien å gå, noen kan ha gode grunner for ikke å stå fram med navn.
Det som er viktig er at man holder seg til saken, er nyansert og viser den nødvendige respekt for sine meningsmotstandere.
Det hoerer med til historien at de to guttene ble venner med en gang etterpaa og lenge foer tiltale ble tatt ut. Og igjen; det dreide seg altsaa bare om en kommentar.
SvarSlettEn vanvittig historie, godt at dommeren avviste saken, dette er helt klart "political correctness gone mad".
SvarSlettHer er nok et eksempel paa "political correctness gone mad":
SvarSletthttp://www.dailymail.co.uk/news/article-2037050/Racists-aged-THREE-Children-accused-bigotry-broccoli-head-calling.html
Har lest, dette er vanvittig.
SvarSlett