Vel, da får jeg bare innrømme at vedkommende som hadde lagt igjen kommentaren med de to sitatene nevnt i forrige bloggpost, har funnet på sitatene selv, følgelig ble jeg lurt da jeg trodde de var reelle. Det er vel da en får at er det ikke sant, så er det iallfall godt jugi. Jeg trodde faktisk at jeg hadde sett det ene av sitatene et sted selv. Det jeg har sett har vært noe som har vært til forveksling lik disse sitatene, dem har jeg dessverre sett en del av.
I mars i fjor skrev jeg et innlegg med tittelen Bare elendighet, her siterer jeg professor i sosiologi Ivar Elstad som blant annet sier …utdanning er en ressurs som lærer den som har det for eksempel å snakke med en lege. Videre sier den samme professoren: Man må vokte seg vel for å påføre dem som har sosiale problemer enda et problem ved at de får et stempel som tapere på toppen av alt det andre de sliter med. Og da er det kanskje ikke rart jeg trodde sitatene i foregående bloggpost var hentet fra virkelighetens verden.
Videre kan jeg henvise til min bloggpost skrevet for snart ett år siden, der jeg skrev om boka Klassebilder. Der stykket til May-Len Skilbrei var smertefull lesning for en som er har vært nødt til å slite på kantiner iført en grusom taperuniform, ta imot nedlatende bemerkninger, bane seg vei mellom fremmede mennesker mens man triller på digre traller fylt opp med enorme mengder uappetittelig oppvask. Da jeg leste det stykket var jeg i det minste glad jeg hadde sluppet å betjene Skilbrei i løpet av min triste karriere som kantinearbeider, for hun hadde nok ikke vært særlig hyggelig å ha med å gjøre. Dessverre har jeg møtt tilsvarende, både i privatlivet og på jobb, og det har vært langt fra trivelig.
Egentlig er det jo bare morsomt at jeg lot meg lure, jeg må si kommentatoren min har gjort en god jobb med disse sitatene sine, på mange måter rommer de selve essensen av det som skrives om oss lavt utdannede. Og som samme person sier: Det er vanskelig å fri seg fra tanken at det er en slags form for posisjonering der det gjelder å sette seg selv over andre. Samme tanke har slått meg mer enn én gang.
Jeg klarer en til:
SvarSlett"De lavt utdannede er de som har blitt hardest rammet av svekkelsen av de lokale fellesarenaene som foer boetet paa mangelen paa andre arenaer aa utfolde seg paa og forstaa verden. Det paahviler oss -ja for baade du, jeg og alle andre som forstaar denne teksten tilhoerer foelgende gruppe- kloke, forstandige, velmenende, edle, middelklasseborgere et stort ansvar aa forsoeke aa inntrigere de uutdannede i de nettverkene de faktisk kan ha et begrenset utbytte av. Og for all del, ikke stigmatiser!!
Leste du forresten dette innlegget i dagens Aftenposten?
http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/article4167112.ece
Site del av linken skal vaere:
SvarSlettarticle4167112.ece
Ville forresten vaert artig med en diskusjon paa bloggen som tar opp dette med klasseforskjeller generelt.
SvarSlettHva er klasseforskjeller? Hva skaper dem? Er det store forskjeller mellom mennesker i ulike sosiale klasser? etc.
Hehe, også dette minner veldig mye om noe jeg har lest før.
SvarSlettInnlegget i Aftenposten var tankevekkende, og viser at det er mange kloke mennesker i de såkalte lavstatusjobbene. Har hatt gleden av å møte en del av dem, jeg tror mange ville blitt overrasket over hvor mye vett og forstand det er blant folk i slike yrker.
Ja, en slik debatt kunne absolutt vært interessant. Det er sikkert flere som kikker innom her som kunne hatt noe å bidra med. Jeg kan jo skrive et innlegg der jeg oppfordrer folk til debatt. For øyeblikket er vel de fleste i feriemodus, så kanskje lurt å vente til ferietiden er mer eller mindre over.
SvarSlettDet ville vaert meget interessant!
SvarSlett