onsdag 13. juli 2022

Mens pc-en fremdeles fungerer...

Det ser ut til å være litt restarbeidsevne igjen i denne pc-en, da passer jeg på å skrive litt mens det ennå er mulig. Jeg venter bare på at den skal slutte å virke fullstendig, da jeg skrev forrige gang hadde kjøleskapet gått i stykker, noen få dager var det vaskemaskinens tur til å takke for seg. Det er total katastrofe, siden jeg absolutt ikke har mulighet til å kjøpe noe nytt. Jeg må bare prøve å takle det som best jeg kan, jeg har jo hele visst at sånt vil skje, og at videre liv vil bli så vanskelig at det ikke vil være til å holde ut. Det er som å befinne seg i et mareritt det ikke går an å våkne opp fra. Jeg har tenkt på det som å være ute i iskald snøstorm i tynt innetøy, og nå kjennes det som det blir stadig kaldere. Det er trist ikke å ha noe positivt å melde, det hadde vært utrolig godt om det kunne skje noe positivt, noe som tok livet i en mer hyggelig retning.

Nå er det mange som opplever at livet går i en mindre hyggelig retning. Leser om folk som må droppe tannlegen, mens andre ikke engang har råd til mat, og det er vel snart bare overklassen som har råd til strøm. Det minner meg om det jeg hørte i barndommen, voksne folk som snakket om den fattigdommen som hadde vært i «gamle dager», og som de trodde var fjernet for godt. 

Det har vært ting jeg har tenkt å skrive om, men som aldri har blitt noe av, på grunn av dårlig form og elendig konsentrasjonsevne. Nå fant jeg noe på denne pc-en som var ment å skulle bli en bloggpost, men som aldri ble det. Det inneholder noen linker, den første er til en tekst av Sandra Lillebø som sto å lese i Klassekampen lørdag 19. desember 2020, og har tittelen Handlingsrommet. Det jeg hadde tenkt å sitere var følgende: Den mest populære jenta i klassen vet like lite om mobbing som idrettstalenter vet om å bli valgt sist i gymmen, og familier som lever på millionlønn synes sjelden fritidsaktiviteter er for dyrt. På sett og vis er det kapitalismens kanskje verste trekk: at de som lever godt i den, forstår så lite av dens brutale mekanismer, mens de som skjønner og ser, blir brakt til taushet.

Hva skal man da tenke om klassereisen, når vi vet at det først er i slutten av en klassereise man kommer til orde i samfunnsdebatten, når man har begynt å erverve en posisjon? Da først får vi komme til orde, når mange av de innsiktene om undertrykkelse og fattigdom vi en gang hadde, begynner å svinne hen. Ord som «fremtid» og «håp» betyr ikke det samme for den som har klart å frigjøre seg, som for den som ennå ikke tror det er mulig.

En annen link er til et program som var på P2 første mai 2020. Det var tenketanken – unnskyld tankesmien – Manifest, som hadde en samtale om arbeiderklassen. Og ikke overraskende, det var ikke en eneste fra arbeiderklassen som deltok. Jeg lurer på hvilken annen gruppe man kunne diskutere uten at en eneste av dem det gjaldt var til stede.

Videre finner jeg en link til en tekst av Magnus Marsdal, som for øvrig ledet overnevnte program. Her klager Marsdal over kjønnsbalansen hos tenketanken Civita. Nå hadde det seg sånn at også Civita fikk ha et program på P2 samme første mai. Hvorfor kan man jo lure på, jeg trodde heller Civita-folket var opptatt av å opprettholde tradisjonen med demonstrativt hagearbeid den dagen. Teksten til Marsdal har tittelen Mannstunge tanker og begynner som følger: Det begynte på 1. mai. I anledning dagen fikk Civita fylle en radiotime i NRK P2. «Debatten» besto av tre menn fra Civita som ble intervjuet av en fjerde mann fra Civita. Da jeg påpekte kjønnsbalansen for den ansvarlige i tankesmia, vedgikk han at den hadde han ikke tenkt på. Sier altså han som selv ledet et program om arbeiderklassen, uten en eneste arbeider.

Det er enda en link, den er til en tekst i Klassekampen, skrevet av Mímir Kristjánsson. Den har tittelen Se min Nav-historie, den sto på trykk så langt tilbake som november 2019. En av dem som nevnes, som har stått fram med sin hjerteskjærende historie om sin tid som naver, er høyrepolitikeren Heidi Nordby Lunde. Kristjánsson skriver: Denne høsten har Heidi Nordby Lunde fått ny jobb som regjeringens faste utskremte i debatter om arbeid og trygd. Enten tema er utbetaling av dagpenger i utlandet eller mistillitskulturen i Nav er det særlig en historie Lunde er glad i å fortelle. Den handler om da hun selv var arbeidsløs. «Jeg har selv fått dagpenger som både arbeidsledig og permittert», skriver Lunde i et svar til hele Norges hus-finne Sanna Sarromaa i VG i starten av oktober. Etter å ha mottatt sluttpakke, brukte Lunde seks måneder på å reise rundt i verden. Siden hun hadde solgt leiligheten hun eide, måtte hun bo på «pikerommet» hos moren da hun kom hjem. De første to månedene levde hun på egne midler hun hadde spart opp. Så søkte hun dagpenger og gikk på CV-kurs. Enden på visa var at hun gikk tilbake til den gamle jobben, en jobb hun i «teorien skulle komme tilbake til» uansett. Totalt gikk Høyre-politikeren fem måneder på dagpenger, en erfaring hun synes var «overraskende nyttig for å få del i den velferdsstaten jeg som arbeidstaker også bidrar til». For en solskinnshistorie! Ikke bare har Lunde klart å komme seg tilbake til jobb, hun har også brukt tida på dagpenger som en slags selvrealisering, og som kilde til fornyet innsikt i velferdsstaten vår. Her har utvilsomt mange dagpengemottakere mye å lære. Det er bare å skaffe seg seks måneders sluttpakke, eie sin egen leilighet, spare opp noen midler, få deg en mor du kan bo hjemme hos og ha en jobb som står standby og vente på at du skal vende tilbake når det passer deg.

Mímir Kristjánsson nevner også forhenværende Nav-direktør Sigrun Vågeng, som også hadde vært ute og fortalt om sin tøffe periode som naver :En annen som har fått føle hvordan det er å være på bunnen og blakk i det norske arbeidsmarkedet er Sigrun Vågeng. Da hun skulle gå på som ny direktør i Nav fortalte hun sin lidelseshistorie til VG. 62 år gammel måtte Vågeng gå fra jobben som direktør i Kommunenes sentralforbund på dagen. Hun hadde rett og slett «ingenting å gå til». Likevel valgte hun ikke å oppsøke Nav. Det hadde hun kanskje ikke behov for, all den tid hun som direktør i KS hadde hatt en årslønn på 1.75 millioner i året.I stedet for å oppsøke arbeidskontoret valgte Vågeng å ta saken i egne hender. Hun «sto opp om morgenen, sminket seg og gikk ut i verden». Etter et helt halvt år lykkes hun i få ny jobb med millionlønn, denne gang som direktør i Sifo. Derfra gikk hun videre til toppjobb i Nav. Her trekker hun veksler på sin egen erfaring som arbeidsløs når hun i VG forteller at hun selv «‘sto opp om morra’n’ og forventer at andre skal gjøre det samme».

Som jeg var inne på i forrige post, det kan se ut som jo høyere status, jo lavere smerteterskel. Det får være nok i denne omgang, om det jeg får skrevet noe mer er opp til pc-en. 

6 kommentarer:

  1. Det er så sant så sant. De som det virkelig gjelder får sjelden eller aldri komme til orde. Ikke før de eventuelt har lykkes. Noen ganger står det gjerne noen anonymiserte historier på trykk om hvordan det er å være fattig eller arbeidsledig. Slett ikke rart at de velger å være anonyme.
    Hvor jeg selv befinner meg i dette landskapet vet jeg strengt tatt ikke. Jeg har attføring og usikkerhet og utallige midlertidige jobber bak meg. Opplevd å bli nedbemannet også. Nå har jeg fast jobb. Den er lavtlønnet og ikke full stilling. Full stilling har jeg nok ikke helse til og burde sikkert ha vært ufør for den prosentdel jeg ikke jobber. Men for å få det til måtte jeg ha gått gjennom NAV systemet nok en gang og det frister lite.
    Jeg har ikke råd til det folk flest tar for gitt. Heldigvis er jeg lite opptatt av status. Jeg merker at alle årene med midlertidighet og usikkerhet har skadet meg. Jeg er livredd for å havne uti det samme igjen og veit at om det skjer så klarer ikke helsen min det en gang til. Det er nok dessverre alt for mange som opplever det igjen og igjen. Vi lever fortsatt i det, selv om vi forsåvidt ikke er i systemet lenger.

    SvarSlett
  2. Det burde i langt større grad vært tatt opp hva usikkerhet og fattigdom gjør med helsa, både psykisk og fysisk. Og det hadde vært bra om folk med slike erfaringer kunne fått kom til å orde, uten å være anonymiserte. Problemet er kanskje at da hadde det kommet fram ting som ikke passer inn i virkelighetsforståelsen til politikerne og andre med makt og innflytelse. Det passer dem vel best at fattigfolk bare er en ansiktsløs masse som skal tuktes, sånn at de tar seg sammen.

    SvarSlett
  3. Hei Laila, jeg er også innom iblant selv om jeg ikke kommenterer, og setter pris på at du skriver, selv om det er vondt å lese. Du har en viktig stemme som jeg har lært mye av gjennom flere år. Gode ønsker til deg!

    SvarSlett
  4. Takk for gode og oppmuntrende ord. Det er hyggelig at noen fremdeles er innom og leser, og særlig at noen legger igjen kommentarer. Det er ikke alltid jeg får svart med en gang, men jeg leser dem og synes det er fint å få dem.

    SvarSlett
  5. Jeg husker et intervju jeg leste med en Nav-ansatt som hadde fått slag, og nå ble sendt til arbeidsutprøving for uføretrygd, og var "rystet over systemet". Journalisten var heldigvis ikke spesielt medfølende, men poengterte: "Dette systemet sendte jo du andre igjennom." Jeg synes mange journalister gjør en bra jobb med å sette lys på fattigdomsproblemet - som ganske riktig er skjult, men ikke av pressen der folk får komme til orde. Men folk kvir seg av opplagte grunner for å stå frem, ikke minst de som har barn i skolealder. Men det finnes en rekke presseoppslag, dette er noen få:

    https://www.aftenposten.no/meninger/sid/i/50loOO/fattigdom-finnes-i-norge-den-er-bare-veldig-skjult

    https://www.bt.no/btmeninger/kommentar/i/0nJLEA/den-norske-fattigdommen-er-godt-gjemt

    https://www.dnb.no/dnbnyheter/no/din-okonomi/flere-enn-annika-er-fattige

    https://www.bt.no/btmeninger/i/qLrnmz/mange-vestlendinger-forteller-sine-historier-om-fattigdom-les-dem-her

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er jo litt pussig at den Nav-ansatte ikke hadde oppdaget at det var grunn til å være rystet over systemet før vedkommende fikk føle det selv.

      Etter at jeg hadde svart på kommentaren til Inger slo det meg at Klassekampen har hatt flere artikler om fattigdom. De hadde en serie om folk som må stå i matkø på Fattighuset, der var flere som sto fram uten å være anonymiserte. Jeg er så sløv i hodet for tiden, at jeg ikke husket det, selv om det ikke var lenge siden.

      Slett

Bloggen er åpen for anonyme kommentarer, men jeg ser helst at du kommenterer med et navn, det behøver ikke være ditt eget. Da velger du navn/nettadresse, det er ikke nødvendig med nettadresse. Dersom flere anonyme kommenterer under samme bloggpost kan det bli ganske kaotisk og vanskelig å skjønne hvem som er hvem.

Kommentarer som inneholder skjellsord og usakligheter vil heretter bli slettet.