mandag 26. september 2016

Har du ikke jobb, kan du ikke få jobb

For god del år siden leste jeg boka Catch 22 av Joseph Heller. Boka er en herlig satire over menneskelig dårskap, jeg likte boka så godt at jeg leste den flere ganger. Uttrykket å havne i en catch 22-situasjon er ofte brukt, men om alle som bruker det har lest boka er en annen sak. Handlingen foregår blant amerikanske soldater som befinner seg på en øy i Middelhavet under annen verdenskrig. Den berømmelige paragraf 22 er som følger: Hvis du er sinnssyk, så blir du fritatt for aktiv tjeneste, men hvis ønsker å bli fritatt for tjeneste, er det et klart bevis på at du ikke er sinnssyk.

Grunnen til at jeg kom til å tenke på denne boken, var at jeg for noen dager siden kom over en artikkel i Aftenposten med tittelen Slik knekker du jobbsøkerkoden. Her handler det om en bok som ikke overraskende heter Jobbsøkerkoden, de to forfatterne av boken forteller at jobbsøkertipsene deres baserer seg på intervjuer med folk fra rekrutteringsbransjen. Av den grunn mener de boka har sin berettigelse, til tross for at nettet renner over av jobbsøkertips. For øvrig virker de tipsene som man kan lese i artikkelen påfallende velkjente. Dagens jobbmarked er beinhardt, forteller de, og for å vise hvor tøft det er siterer de en de har intervjuet: «Hvis noen søker til oss uten jobb, så kommer de ikke til intervju. Så enkelt er det bare. Det er bedre at du tar en midlertidig vaskejobb slik at du viser at det er litt tak i deg.» Dersom dette blir vanlig tankegang blant arbeidsgivere blir det altså slik at det vil bli umulig å få jobb dersom du ikke har jobb fra før. Det er bilde av de to forfatterne av boken, to glisende menn i dress. Med tanke på alvoret i det de snakker om, hadde det kanskje vært greit om de hadde tørket av seg glisene. Men har du mistet jobben kan du jo bare ta en midlertidig vaskejobb for at arbeidsgiverne skal skjønne at det er «litt tak i deg»? Nå har jeg en viss erfaring med den type arbeidsgivere som ansetter folk til såkalte drittjobber. Og de er på sitt vis faktisk ganske kresne. Noe som vil si at de fortrinnsvis vil ha folk som er lette å utnytte. Siden jeg regner med at disse jobbsøkertipsene gjelder folk med høyere utdanning er jeg ikke sikker på om det er en type arbeidstakere man ønsker å ansette i vaskejobber. Og om det er så mange ledige vaskejobber at det er nok til alle som til enhver tid er arbeidsledige er et annet spørsmål.

Det er mye som tyder på at de som er så redde for å ansette folk uten jobb selv aldri har vært arbeidsledige. Jeg vet av eget erfaring at når jeg har fått jobb etter en tid uten, har jeg brettet opp ermene og gått i gang med iver og glød. Og det til tross for at det har vært snakk om jobber hvor jeg har vært nødt til å gå ned i lønn eller at jobben har vært enda hardere noe jeg har hatt før. Jeg har vanskelig for å tro at de det er snakk om her, sannsynligvis folk med god utdanning som får en jobb der i hvert fall lønna er til å leve av, skulle være mindre ivrige etter å gjøre en god jobb etter en periode som arbeidsledig. Det har vel noe å gjøre med at det er flere hundre søkere for hver jobb, som det påpekes i artikkelen. Da kan arbeidsgiverne bare ansette dem uten en eneste ripe i lakken. Her er det vinn eller forsvinn, problemet er at de som ikke vinner ikke forsvinner i løse luften, så hvor i huleste skal de forsvinne hen?

I artikkelen nevnes en bedrift som har humor som såkalt kjerneverdi. Jeg vet at dette er det ord man støter på støtt og stadig dersom man er så uheldig å være jobbsøker. Selv holder jeg meg ikke med kjerneverdier, men derimot med noen verdier. Kan noen fortelle meg forskjellen på en kjerneverdi og en verdi?

6 kommentarer:

 1. En kjerneverdi er en verdi som man tar svært alvorlig. En verdi er en verdi som man ikke tar fullt så alvorlig. Eller for å sitere Groucho Marx: "Those are my principles, and if you don't like them... well, I have others."

  SvarSlett
  Svar
  1. Takker for opplysningen. Det ante meg vel at det var noe sånt. For å bruke motespråk kan man si at en kjerneverdi er en verdi man tar på aller største alvor. Men jeg har en liten mistanke om at de som holder seg med kjerneverdier kanskje har samme forhold til dem som det Groucho Marx gir uttrykk for i sitatet ditt.

   Slett
 2. Utsagnet om at du ikke blir innkalt til intervju «hos oss» får stå for de folkenes regning. DE tar ikke inn nybegynnere eller arbeidsledige, men jeg har selv fått vikariater nettopp fordi jeg kunne begynne på dagen (og hadde relevant bakgrunn). Der hadde man ikke mulighet for å vente på noen med en oppsigelsestid på kanskje flere måneder.

  Også på 80-tallet var det slik at arbeidsgiveren helst ville ha søkere i aldersgruppen rundt 25, med 20 års arbeidserfaring. Umulig, selvsagt, men det urealistiske vrøvlet blir det neppe slutt på noen gang.

  Det er heller ikke slik at et midlertidig arbeid er noen fordel for en arbeidssøker. En siviløkonom fortalte på TV at han arbeidet på et bilverksted noen dager i uken. Denne voksne mannen ville ikke be sine foreldre om penger.

  Når han ble innkalt til intervju, ble han møtt med skepsis fordi han hadde oljete hender og hadde tatt en så sølete jobb. Hva var dette for slags slaur de hadde fått inn på kontoret sitt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har fått jobber gjennom vikarbyrå som antagelig hadde vært vanskeligere å få dersom det ikke hadde vært fordi de trengte noen der og da. Samtidig kan det være vanskelig å få fast jobb dersom man har hatt mange midlertidige jobber.
   Jeg vet det er mange som etter endt utdanning får beskjed om at de mangler relevant praksis. Da nytter det neppe å komme med erfaring som renholder eller tilsvarende.

   Det ser også ut til å være en populær hobby for arbeidsgivere å bedrive sutring over hvor mange som står utenfor arbeidslivet, samtidig som de ikke vil ansette noen som ikke er hundre prosent perfekte.

   Slett
  2. Tilbake rundt 2004, så leste jeg en jobbsøkerbok av to relativt nylig uteksaminerte menn fra BI eller muligens NHH. Boka var myntet på jobbsøkere med høyere utdannelse, med utfyllende CV-eksempler på flere fremmedspråk. Der mener jeg å huske at det ble nevnt at det kunne telle negativt hvis man "innrømmet" å ha hatt midlertidige ufaglærte jobber, mens man lette etter relevant jobb.

   Slett
  3. Jeg tror jeg også har sett noe tilsvarende. At folk i stedet har blitt oppfordret til å bruke tiden fullt og helt på å lete etter relevant jobb. Så det er definitivt ikke enkelt...

   Slett

Bloggen er åpen for anonyme kommentarer, men jeg ser helst at du kommenterer med et navn, det behøver ikke være ditt eget. Da velger du navn/nettadresse, det er ikke nødvendig med nettadresse. Dersom flere anonyme kommenterer under samme bloggpost kan det bli ganske kaotisk og vanskelig å skjønne hvem som er hvem.

Kommentarer som inneholder skjellsord og usakligheter vil heretter bli slettet.